Ebakindluse tõttu on Kreeka pankadest välja võetud 29 miljardit eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipud Ateenas odavate kaupade poes.
Kreeka lipud Ateenas odavate kaupade poes. Foto: SCANPIX

Kui Kreeka valitsus ei suuda rahvusvahelistelt kreeditoridelt uut laenu saada, siis ähvardab riigi panku pankrot, kuna püsiva ebakindluse tõttu on inimesed novembri lõpust peale pankadest välja võtnud 29 miljardit eurot ja raha väljavõtmine jätkub, kirjutab Kreeka ajaleht Kathimerini riigi keskpanga andmetel.

Ainuüksi jaanuarivalimiste eel võeti pankadest välja 12,2 miljardi eurot.

Inimesed kardavad, et nende hoiused võidakse külmutada nagu Küprosel või et pankroti korral võivad nad rahast üldse ilma jääda.

Järgmisel nädalavahetusel on Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) kevadkohtumine, kus põhiküsimuseks on Kreeka kriis. Järgmine otsuse tegemise koht on 24. aprillil euroala rahandusministrite kohtumine Riias.

USA pank Bank of America Merrill Lynch ennustab Kreekale lähinädalail makseraskusi, kui Kreekal tuleb 1. maiks tasuda IMF-ile 200 miljonit eurot intressimakseid ja 12. maiks veel laenu 763 miljonit eurot. Peale selle on Kreekal veel muid finantskohustusi. Ka USA pank viitab Kreeka pangandussektori olukorra halvenemisele.

Merrill Lynchi põhistsenaariumi kohaselt püsib Kreeka rahaliidus, kuid sealt väljalangemise risk kasvab, kirjutab uudisteagentuur Six.

Soome rahandusministeeriumi hinnangul on Kreeka lähitulevikus sunnitud euroalast lahkuma, kirjutab Helsingin Sanomat. Dokumendis öeldakse, et juhul kui Kreeka ei tule oma võlgade maksmisega toime, siis algab teiste euroriikide vaiksel nõusolekul protsess, mis lõpeb Kreeka lahkumisega euroalast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles