ELi rahandusministrid toetavad karmimaid eelarvereegleid

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia rahandusminister Mark Hoban.
Suurbritannia rahandusminister Mark Hoban. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu rahandusministrid liikusid lähemale nõusolekule lubada teised valitsused oma aastaeelarvete juurde enne enda riigi parlamenti.

BBC teatel suutsid Euroopa Liidu ametnikud Suurbritannia valitsuse vastuseisu plaanile murda kompromissiga, mille sisu avalikustati rahandusministrite kahepäevalisel kohtumisel Luksemburgis, kus võeti käsile liikmesriikide liigsed valitsusvõlad.

Suurbritannia rahandusminister Mark Hoban, kes asendab kantsler George Osborne´i, väitis aga 1972. aasta Euroopa ühenduste seadusele viidates, et Briti eelarvet esitletakse endiselt esimesena oma rahvasaadikutele.

Eelarvet esitletakse kõigepealt parlamendile,» ütles ta. «Ei tule kõne allagi, et keegi teine võiks seda esimesena näha.»

Prantsusmaa rahandusminister Christine Lagarde´i sõnul ei puudutagi plaan mitte sekkumist riigieelarve detailidesse, vaid riigi laiematesse majanduseesmärkidesse.

Lisaks võeti kohtumisel vastu võlast vaevatud liikmesriikidele suunatud päästeplaan, mis jõustub juuni lõpuks.

440 miljardi euro fond  – mida ametlikult kutsutakse erieesmärgiga abinõuks – võimaldab ühisraha kasutavale 16 riigile ligipääsu hädaabilaenudele ja laenutagatistele juhul, kui nad ei suuda ise võlgade katteks raha koguda.

Fond loodi vastusena Kreeka finantskriisile ja hirmudele, et Kreeka valitsus vaikib oma võlamaksed maha ning et võlakriis võib levida teistessegi riikidesse nagu Hispaania, Portugal ja Iirimaa.

Veel oodatakse kohtumiselt sanktsioone riikidele, kelle võlatase ja eelarvepuudujääk liialt kiiresti kasvavad.

Siiski peavad kõik rahandusministrite otsused saama lõpliku kinnituse Euroopa Liidu juhtide kohtumisel Brüsselis 17. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles