Ligi: Eesti majanduse tervis on hea

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Toomas Huik

Riigikogu koalitsiooni fraktsioonid võtsid huvigruppide survel tagasi firmaautode käibemaksusoodustuse piirangu, riigikohus tunnistas kehtetuks vee ja maavarade eest võetavate tasude kiirema tõusu ning president jättis välja kuulutamata käibemaksuseaduse muudatuse, mis oleks teinud kohustuslikuks üle 1000-euroste tehingute deklareerimise.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütleb intervjuus Postimehele, et paari eelnõu takerdumist riigikogus või presidendi juures ei saa lugeda õnnestumiseks. Tervikuna on Eseti majanduse tervis ministri sõnul aga hea.

Milline on Eesti majanduse tervis?

Majanduse tervis on hea. Sissetulekute poolelt on reaalpalga kriisi alguse rekord napilt ületatud, aga majanduse ja heaolu kvaliteedinäitajad on praegu palju paremad – hoiused on suuremad, laenukoormus väiksem, hinnatõus tublisti pidurdunud, raha ei voola jooksevkonto kaudu riigist välja. Isegi eelarve on paremas tasakaalus kui buumi ajal, mil sealt vaatas vastu suur näiline ülejääk, aga varjus oli suur puudujääk. Praegu on eelarve struktuurselt tasakaalus.

Selline jalad-maas-areng on palju parem kui ebareaalsuses hõljumine. Platvorm stabiilseks kasvuks on olemas. Ainus suur tasakaalutus, mille pärast eksperdid muretsevad, on see, et keskmine palgakasv on võrreldes tootlikkusega liiga kiire. Sellega on seotud kvalifitseeritud tööjõu kättesaadavuse mure.

Kas majandusprognoos, millele järgmise aasta eelarve tugineb, ei ole siiski liiga optimistlik?

Optimism oli tolle aja konservatiivne realism. Juulis-augustis tehtud prognoos ei ole kellelgi sama, mis novembris või detsembris tehtu.

Maksulaekumised ei ole aga pettumust valmistanud praegugi, eelarve sellepärast ei rebene. Kui rebeneb, siis muudel põhjustel. Kindlasti mõjutavad seda hiljutine riigikohtu otsus, presidendi otsus ning samuti riigikogus üleval olevad vaidlused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles