Brüsseli palgal on tuhandeid mittetöötavaid palestiinlasi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina lambakasvatajad, taamal Iisraeli okupeeritud Ida-Jeruusalemm.
Palestiina lambakasvatajad, taamal Iisraeli okupeeritud Ida-Jeruusalemm. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liit on maksnud palka tuhandetele Gaza sektori riigiteenistujatele, kes pole kuni kuus aastat lillegi liigutanud, selgub kontrollikoja auditist.

Audit toob esile trobikonna tõsiseid puudujääke Brüsseli miljarditesse eurodesse ulatuvas otsetoetuste programmis, mis kujutab endast Palestiina Omavalitsuse suurimat välismaist sissetulekuallikat.

Alates 2007. aastast on Euroopa Komisjon eraldanud palestiinlaste valduses olevatel aladel toimuva tegevuse toetuseks 2,9 miljardit eurot, kirjutab Financial Times. Summa on ligi viiendik ELi nn «naabruspoliitikast» tervikuna.

Alles äsja selgus, et sisuliselt on läinud vett vedama ka Egiptusele eraldatud 1 miljard eurot, mis ei ole aidanud kaasa demokraatia ja inimõiguste edendamisele.

Palestiina programm (nn Pegase) kujutas endast katset pakkuda palestiinlastele otsetoetust, minnes mööda terroristlikust Hamasi administratsioonist.

Lõviosa Pegase programmist – ligikaudu 1,4 miljardit eurot alates aastast 2007 – läks otsejoones Palestiina Omavalitsuse töötajate palgarahaks.

Et suur osa Gaza ametnikest pärast Hamasi ja Läänekaldal valitseva Fatahi vahele tekkinud lõhet enam tööl ei käinud, oli teada. Samas kinnitab audit esmakordselt, et nende palka maksid otseselt Euroopa Liidu maksumaksjad.

Euroopa Komisjon õigustas oma avalduses kontrollkojale jõuliselt «poliitilist toetust» Palestiina Omavalitsusele, mis on «otsustanud jätkata makseid kõigile selleks kvalifitseeruvatele töötajatele nii Läänekaldal kui Gaza sektoris, vaatamata nende tööstaatusele, mida on nii või naa raske välja selgitada».

«Mistahes otsust lõpetada palkade toetamine Gazas oleks poliitiliselt väga tundlik,» põhjendas komisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles