HP-d süüdistatakse altkäemaksus Vene peaprokuröri büroole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Saksa ja Vene võimud algatasid uurimise Hewlett-Packardi endiste juhtivtöötajate vastu, kes väidetavalt andsid altkäemaksu 35 miljoni euro suuruse lepingu saamiseks Venemaal.


Vene uurijad korraldasid kolmapäeval tõestusmaterjalide leidmiseks haarangu HP peakorterisse Moskvas.

Väidetavalt on tegemist altkäemaksu andmisega arvutiseadmete ja tarkvara müügilepingu sõlmimiseks HP Saksa esinduse ja Vene peaprokuröri büroo vahel.

Vene peaprokuröri büroo kinnitas, et viis uurimise läbi Saksa võimude palvel, kuid keeldus asjaolusid täiendavalt kommenteerimast.

Korralduse väljastas Saksa prokuratuuri Dresdeni büroo. Saksamaal otsiti 2009. aasta detsembris läbi nii HP tööruumid kui mitmed kodud.

Dresdeni prokurör Wolfgang Klein ütles Financial Timesile, et ametivõimud kahtlustavad üheksat Saksamaal ja Venemaal sündinud isikut, kes on väidetavalt olnud kaasatud tervesse rahvusvaheliste riiulifirmade ja pangakontode süsteemi, mille kaudu maksti nimetatud lepingu saamiseks kokku 8 miljonit eurot altkäemaksu.

Detsembris võeti vahi alla kolm Hewlett-Packardi juhtivtöötajat, kes hiljem kautsjoni vastu vabaks lasti. Vähemalt kaks neist on firmast lahkunud. Ülejäänud on erinevate riiulifirmade juhid, keda süüdistatakse maksete edastamises.

Asja teeb delikaatseks tõsiasi, et korruptsiooniskandaali on segatud peaprokuröri büroo, kes peaks põhimõtteliselt ise nimetatud pahe vastu võitlema.

HP Saksa pressiesindaja sõnul on tegemist «süüditusega ligi seitsme aasta eest toimepandud väidetavates väärtegudes isikute poolt, kellest enamik tänaseks enam HPs ei tööta».

USA firma on lubanud Saksa ja Vene võimudega igakülgselt koostööd teha, nende head tahet tunnustas ka prokurör Klein.

Saksa võimud algatasid uurimise, olles avastanud rutiinsete kontrollide käigus kahtlasi ülekandeid väikese Leipzigi lähistel paikneva arvutifirma kontolt.

Lähedalseisvate allikate sõnul kasutati altkäemaksu edastamiseks tervet rida riiulifirmasid ja pangakontosid Saksamaal, Suurbritannias, Austrias, Šveitsis, Neitsisaartel, Belizes, Uus-Meremaal, Leedus, Lätis ja USAs.

«Tegemist on erakordse ja tähelepanuväärse juhtumiga,» ütles Klein.

Saksa prokurörid on viimastel aastatel senisest otsustavamalt korruptsiooni vastu võitlema asunud ning on paljastanud mitmeid skandaale muuhulgas sellistes tuntud firmades nagu Siemens, Daimler ja MAN.

Siemensi puhul võeti pihtide vahele lausa sadu juhtivaid töötajaid ning tänaseks on firmal praktiliselt uus juhatus. Saksa ettevõtluskeskkonda raputas see igatahes tõsiselt ja suhtumine korruptsiooni muutus drastiliselt.

Veel kümme aastat tagasi võis Saksamaal välismaalt laekunud altkäemaksude pealt isegi maksusoodustust saada.




Copyright
The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles