Ukraina ähvardas täielikult loobuda Vene gaasist

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaminister Mõkola Azarov
Ukraina peaminister Mõkola Azarov Foto: SCANPIX

Peaministri Mõkola Azarovi sõnutsi võib Ukraina lähiaastail täielikult loobuda Vene gaasist, kui hetkel kehtivat Naftogazi ja Gazpromi vahelist lepingut üle ei vaadata.

Azarov lisas selgituseks, et praeguste hindade jätkudes hakkab Kiiev järjest vähendama impordi mahtu ning seab eesmärgiks lõpetada gaasi sisseostmine Venemaalt.

Azarov rõhutas, et selle eesmärgi saavutamiseks peab gaasitarbimine Ukrainas vähenema, kirjutab Lenta.ru.

Ühtlasi tuleb Ukrainal minna üle alternatiivsetele energiaallikatele ning kasutada julgemini kohalikke ressursse.

Peaminister kinnitas, et kui Gazprom peaks kaebama Ukraina gaasilepingu mittetäitmise pärast kohtusse, on Kiiev valmis nimetatud lepingu absurdsust kohtus tõestama. Ta märkis, et leping on koostatud viisil, mis välistab Ukraina ühepoolse väljumise.

Gazpromi ja ukrainlaste Naftogaži praegune leping kirjutati alla 2009. aastal ning selle kehtivusaeg on kümme aastat. Lepingulisi gaasihindu nimetatakse Ukrainas «orjastavaks».

Vähendamaks sõltuvust Vene gaasist on Ukraina juba hakanud ostma kütust Euroopast, konkreetsemalt Poolast, Ungarist ja Slovakkiast.

Vene peaminister Dmitri Medvedev teatas Kiievi ähvarduste peale pressiesindaja vahendusel, et Ukrainat võivad lepingu ühepoolse ülevaatamise korral oodata sanktsioonid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles