Olümpia tuli ots otsaga kokku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vancouveri olümpia jäähoki. Jaromir Jagr.
Vancouveri olümpia jäähoki. Jaromir Jagr. Foto: Raigo Pajula

Eile Vancouveris lõppenud taliolümpia lõppes Kanadale magusa hokivõiduga ja ilmselt ka tasakaalus eelarvega - majanduskriisile vaatamata.

Vanociks ristitud korralduskomitee juht John Furlong väljendas juba eile hommikul veendumust, et nad oma mängudega rahalises mõttes miinusesse ei jää, kuigi paljud kartsid, et Rahvusvaheline Olümpiakomitee majanduslanguse järellainetuses maha peetud taliolümpia finantsiliselt välja peab aitama.

Korralduskomitee sõnul ületasid piletimüük ja mängudega seotud atribuutika müügikasum kõik ootused ning aitasid kompenseerida sponsorisummade vajakajäämised.
Igat liiki looduslikele ja inimlikele viperustele vaatamata kirjeldas Kanada ajaleht Globe and Mail olümpiamänge oma laupäevases juhtkirjas kui «esmaklassilist edulugu».

Nii mõnegi äparduse üle õnnestus korraldajatel lõputseremoonia käigus ka mõnusalt nalja visata. Näiteks siis, kui kloun olümpiakatla kohmakavõitu avanemist matkis, sellele justkui omalt poolt kaasa aidates.

Furlong, kes ise on pärit Iirimaalt, sai silmnähtavate pingutustega üle huulte ka mitu prantsuskeelset lauset ning vaigistas sellega loodetavasti varasema kriitika, et Kanada teist riigikeelt avatseremoonial piisavalt ei austatud.

Nii Furlong kui ROKi president Jacques Rogge väljendasid ühtlasi taaskord kahetsust Gruusia kelgutaja Nodar Kumaritashvili hukkumise pärast avatseremoonia-eelsel treeningsõidul.

Kanadalaste endi jaoks pakkusid mängud ainulaadset võimalust oma patriootlikke tundeid ja rahvuslikku ühtsust väljendada, milleks andis eriliselt põhjust hokimeeskonna triumf USA üle eilses finaalis.

Peaminister Stephen Harper ütles telekanalile CTV, et sellist rahvuslike tunnete väljavalamist ei ole Kanadas ilmselt nähtud pärast riigi saja-aasta juubelit aastal 1967. «Minu meelest on meil nüüd mitmes mõttes palju kindlam olemine, hiljutisele majanduslangusele vaatamata,» lisas ta.

Õnneks hajutasid viimased kolm päeva ka kanadalaste varasemad kartused, et medaleid väheks võib jääda. Lõpuks kogunes kuldmedaleid kokku 14, mis on enam, kui ükski riik varem ühelt taliolümpialt napsanud on.

Üldkokkuvõttes kujunes ilmselgeks võitjaks aga siiski 37 medalit korjanud USA. Kanada sai 26 ja kolmandaks tulnud Norra 23 pjedestaalikohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles