G7 üritab leevendada hirmu «Kreeka nakkuse» ees

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
G7 riikide rahandusministrid ja keskpankade juhid laupäeval Igaluitis ametliku foto jaoks poseerimas.
G7 riikide rahandusministrid ja keskpankade juhid laupäeval Igaluitis ametliku foto jaoks poseerimas. Foto: Reuters / Scanpix

Maailma majandusjuhid üritasid edastada turgudele rahustavat sõnumit, et Lõuna-Euroopas leviv võlaviirus on kontrolli all, ning kinnitasid oma usku Kreeka võimetesse end ilma välise sekkumiseta võlakoorma alt välja kaevata.


Kanadas kokku saanud G7 rahandusministrid väitsid oma lõppjärelduses ka seda, et majandusi tuleb jätkuvalt stimuleerida, kuna globaalset taastumist ei saa veel sugugi kindla peale võtta.

«Me olime kõik ühel meelel, et stiimulid on jätkuvalt vajalikud,» ütles nädalavahetusel Kanada rahandusminister ja kohtumise eestkõneleja Jim Flaherty. «Me tunneme muret eelarvepuudujääkide suuruse üle ning üritame jõuda selgusele, kuidas oleks parim käituda stiimulite lõppedes.»

Üheks peamistest päevakorrapunktidest oli Kreeka võladraama, mis on juba levinud Hispaaniasse ja Portugali. Kreeka valitsus ei suuda kuidagi investoreid veenda, et nad oma eelarvepuudujäägi, mis ulatub 12,7 protsendini sisemajanduse kogutoodangust, ilma välisabita väiksemaks saavad.

«Mina olen kindel, et nad saavad sellega hakkama. Ja hästi,» ütles USA rahandusminister Tim Geithner pärast koosolekut Financial Timesile.

USA ametiisikud ütlesid pärast eraviisiliselt, et nad ei suuda ette kujutada, et Kreeka oma võlamaksetega hätta võiks jääda. Euroopa võimukandjad kõnnivad aga otsekui nööri mööda. Ühest küljest näitavad nad Kreekale karmi nägu, teisest küljest teevad aga oma parima, et finantsturge maha rahustada ning jätta muljet, et kõik on kontrolli all - et Rahvusvahelise valuutafondi sekkumine pole vajalik.

Väärtpaberiturud kukkusid reedel kolme kuu sügavaimasse auku ning hirm selle ees, et Kreekal kas IMFilt või teistelt Euroopa valitsustelt hiigelabi tarvis läheb, tõusis haripunkti. Paljud kardavad, et eurotsoon nakatub võlaviirusest ja lööb kõikuma.

Eurooa ametnikud hüppasid täna enne börsipäeva algust turgude rahustamiseks lausa nahast välja.

«Euroopa Keskpanga nõukogu kiidab heaks Kreeka valitsuse pakutud keskmise perspektiiviga eesmärgid vähendamaks defitsiiti aastaks 2012 vähem kui 3 protsendini SKTst,» ütles keskpanga president Jean-Claude Trichet. «Me usume ja oleme veendunud, et Kreeka valitsus võtab vastu otsused, mis võimaldavad jõuda selle eesmärgini.»

Eurogrupi juht Jean-Claude Juncker lisas, et tema on omalt poolt selgesti mõista andnud, et Kreeka olukord on tõsine ning et probleem lahendatakse.

Suurbritannia rahandusminister Alistair Darling ütles, et Kreeka peab võla tasumiseks oma plaanist igal juhul kinni pidama.

«Parim viis keda iganes rahustada on see, et iga riik teeb omalt poolt parima, et ajagraafikust kinni pidada ja oma plaanid ellu viia. Samuti peame me kollektiivselt mõistma, et see on meie kõigi ühishuvides, et riigid oma rahanduse ja majanduse korda saavad,» ütles Darling.


Copyright The Financial Times Limited 2010.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles