G7 ministrid lubavad uusi rahasüste

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaatamata üha suurenevatele eelarvepuudujääkidele lubavad G7 riikide rahandusministrid majanduse toetuspakettidega jätkata.
Vaatamata üha suurenevatele eelarvepuudujääkidele lubavad G7 riikide rahandusministrid majanduse toetuspakettidega jätkata. Foto: Corbis / Scanpix

G7 riikide majandusministrid lubasid jätkata majanduste turgutuspakettidega, vaatamata sellele, et eelarvepuudujäägid üha kasvavad.


«Enamus riike on seisukohal, et majandust tuleb praegu toetada ning hakata eelarvepuudujääki vähendama siis, kui majandus on taastunud,» lausus Suurbritannia rahandusminister Alistair Darling Bloombergile.

Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble tõdes, et kriis ei ole veel sugugi läbi. «Oluline on õige stimulatsioonipakettide lõpetamise strateegia. Euroopa ei ole ainuke, kel on eelarveprobleemid,» ütles ta.

Samas on investorid kasvavate eelarvepuudujääkide pärast tõsises mures. «On oht, et riigid ootavad niikaua, kui on juba liiga hilja miinuses eelarvega tegeleda ja kaotatakse kõik, mis majandusse raha pumbates loodeti saavutada,» märkis Tokyo-Mitsubishi UFJ finantsanalüütik Chris Rupkey.

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) arvestuste kohaselt ulatub G20 riikide võlg 2014. aastal 118 protsendini sisemajanduse kogutoodangust. Enne kriisi oli see 80 protsenti.

Kasvavad probleemid on valvsaks teinud ka reitinguagentuurid. Standard & Poor's kärpis jaanuaris Jaapani riigireitingu väljavaadet, sest riigi võlakoorem ületab riigi sisemajanduse kogutoodangut juba kahekordselt. Moody's Investors Service hoiatas veebruari alguses, et juhul kui USA eelarvepuudujäägi ohjeldamiseks midagi ette ei võta, võivad nad oma Aaa tasemel võlakirjareitingust ilma jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles