Hiina hoiatas USAd dalai-laamaga kohtumise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti usujuht dalai-laama.
Tiibeti usujuht dalai-laama. Foto: AP / Scanpix

Hiina hoiatas eile, et kui president Barack Obama peaks dalai-laamaga kohtuma, kahjustaks see maadevahelisi suhteid veelgi.


Poliitilised meeleolud Pekingi ja Washingtoni vahel on muutumas üha pingelisemaks.

Hiina kõrge ametiisik ütles, et kohtumine dalai-laamaga ei oleks USA huvides ajal, mil viimane üritab finantskriisist toibuda. Samal ajal kordas Hiina ka oma ähvardust Taiwanile relvi müünud Ameerika firmadele sanktsioonid kehtestada.

«Kui USA liider peaks otsustama praegusel ajal dalai-laamaga kokku saada, kahjustaks see usaldust ja koostööd meie maade vahel. Ja sellest Ameerikal majanduskriisist jagusaamisel küll kasu poleks,» ütles Hiina aseminister Zhu Weiqun, kes vahendab riigi suhteid dalai-laamaga.

Valge Maja ametnikud kinnitasid eile, et Obama kavatseb dalai-laamaga kokku saada ning et ta oli möödunud aasta novembris Pekingit külastades sellest Hiina presidenti Hu Jintaod ka teavitanud.

«Meie suhted Hiinaga on piisavalt küpses staadiumis, et mõlematele osapooltele muret valmistavates küsimustes koostööd teha ning olla siirad ja otsekohesed, kui meil mõnes asjas erimeelsusi on,» ütles Valge Maja riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja Benjamin Chang.

Tema sõnul avalikustatakse kohtumise kuupäev hiljem.
Pärast seda, kui Obama Hiinat külastas ja neilt mitmete globaalsete probleemide lahendamisel abi palus, on riikidevahelisi suhteid juba mitu korda proovile pandud ning vastuolu dalai-laama pärast näib kujutavad selle seeria loomulikku jätku.

USA ametiisikuid ärritas hiinlaste taktika Kopenhaageni kliimakõnelustel. Samuti on nad kritiseerinud Hiina poliitaktivistile Liu Xiaobole mõistetud 11-aastast vanglakaristust ning väljendanud muret Google'it tabanud küberrünnakute pärast, mis väidetavalt lähtusid Hiinast.

Pekingit on aga ärritanud Obama administratsiooni hiljutine otsus kiita heaks 6,4 miljardi dollari suurune relvamüügitehing Taiwanile, mida Hiina enda omaks peab. Samuti on nad vastu punninud USA üleskutsetele oma valuutat tugevdada.

Mõnede analüütikute sõnul võib see hapu meeleolu ka mööduda, pidades silmas president Hu plaane sel suvel USAd külastada. Samas ähvardavad pinged varjutada teisi poliitilisi küsimusi, nagu näiteks Iraani-vastaseid sanktsioone ja omavahelist kaubavahetust.

«Hiina läheb üha enesekindlamaks,» ütles Brookings Institutioni vanemliige Ken Lieberthal. «Võtmeküsimus on, kas Hiina kavatseb sanktsioneerida Boeingut, mis oleks juba väga tõsine samm.»

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Ma Zhaoxu kinnitas eile taas, et kõiki USA relvatehingusse kaasatud USA firmasid ootavad sanktsioonid, mille detaile ei ole veel täpsustatud.

Nimetatud firmade hulka kuluvad United Technologies, Lockheed Martin, Raytheon ja Boeing. Viimane on juba kolmkümmend aastat USA-Hiina majandussuhetes keskset rolli mänginud.


Copyright

The Financial Times Limited 2010.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles