Analüütik: Gazprom jääb aastaiks kiratsema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa riikliku gaasimonopoli Gazprom peakorter Moskvas.
Venemaa riikliku gaasimonopoli Gazprom peakorter Moskvas. Foto: Reuters / Scanpix

Nii rahvusvahelise nõudluse vähenemise kui õigel ajal tegemata jäänud investeeringute tõttu prognoosib Gazprom juba lähiajal gaasitoodangu langust.

2008. aastal müüs Gazprom 550 miljardit kuupmeetrit maagaasi, kuid 2012. aastaks prognoosib Vene energeetikahiid 523 miljardi kuupmeetrist toodangut, kirjutab geopoliitika analüütik Vladimir Socor Eurasia Daily Monitoris.

Ettevõtte investeeringute maht langeb aga veelgi järsemalt - mulluse 640 miljardi rubla kõrval näib tänavu ülempiiriks 500 miljardit rubla.

Socori hinnangul võivad rängad kärped lühiajalises perspektiivis olla vastuseks kriisist räsitud maailma väiksemale nõudlusele, kuid keskpikas perspektiivis peegeldavad need siiski Gazpromi ees seisvate probleemide reaalsuseks saamist: vanad gaasiväljad on ammendumas, uute avamisega on firma järjekindlalt põrunud, investeeringuteks ei jätku kapitali, reguleeritud hindadega Vene siseturul müük on toonud suuri kahjumeid ning lisaks kägistab firmat suur võlakoorem.

Leevendust ettevõtte probleemidele lähiajal ei paista, sest rahvusvahelisel turul on endiselt näha gaasihinna langust. Venemaa postkommunistliku ajastu suurima teadaoleva uue gaasivälja Bovanenkovo arendus on arvukate avamistähtaja edasilükkamiste tõttu muutunud juba naljanumbriks, hiljuti nihutati kuupäeva taas aasta võrra 2012. aasta lõppu.

Märke pole ka merel asuva Štokmani maardla käikulaskmise lähenemisest märke pole. Neid maardlaid peetakse Gazpromi üha kahaneva ekspordivõimekuse võtmeiks, kuid nende arendamist on pärssinud nii krooniline investeeringute puudus kui ka poliitilised avantüürid.

Samuti ulatub Gazpromi tugeva poliitilise maiguga projekti, Lõuna-Euroopasse tuleva gaasijuhtme South Stream hinnasilt praeguse seisuga juba 19-24 miljardi dollarini, mis muutub Gazpromi majanduslikku seisu arvestades üha ebareaalsemaks.

Samas on kindel, et gaasitarnete kohta üha suuremaid lubadusi jaganud Kreml (algselt 30 miljardi kuupmeetri asemel lubas Kreml tänavu veebruaris South Streami klientriikidele 46 ning mais juba 63 miljardit kuupmeetrit) Gazpromi sellise seisu juures neid täita ei suuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles