Konkurentsiamet: eile tootsid elektrit kõrge tootmishinnaga tootjad

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätlased peavad Partsi süüdistusi alusetuks.
Lätlased peavad Partsi süüdistusi alusetuks. Foto: Arvo Meeks / Valgamaalane

Konkurentsiameti välis- ja avalike suhete osakonna juhataja Maarja Uulits vastas küsimusele, miks elektrihind eile nii kõrgele tõusis, et käesoleval ajal ja ka eile oli olemas nõudluse katmiseks piisavalt elektri tootmist, kuid tootsid tootjad, kelle tootmishind on kõrgem.

Uulits selgitas, et vastavalt elektrituruseadusele  peavad tootjad teavitama süsteemihaldurit nii planeeritud katkestustest kui ka avariidest. Samuti teavitavad süsteemihaldurid omavahel võimalikest liinide remonttöödest. Süsteemihaldurite (BRELL ehk Eesti, Läti, Leedu, Venemaa, Valgevene) vahel  toimub nimetatud andmete alusel juba varakult analüüs, kas regioonis on nõudluse katmiseks piisavalt tootmisvõimsusi ja ülekandevõimsusi. Vajadusel tehakse korraldusi tootmisvõisuste suurendamiseks või liinide remonttööde ja hooldusaegade muutmine.

Ta märkis ka, et lisaks peavad tootjad, kelle tootmisvõimsus on üle 100MW teavitama Nord Pool Spot süsteemis kõigist seisakutest UMMidega (urget market message) ning süsteemihaldurid annavad varakult teavet liinide hoolduste kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles