Keskkonnaministeerium: liiga vähe metsa võetakse maha

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raie Nõmme-Mustamäe metsas.
Raie Nõmme-Mustamäe metsas. Foto: Postimees.ee

Metsainventuuri mõõtmised on näidanud, et aastatel 2003-2007 tehti tulundusmetsas uuendusraied metsanduse arengukavas ettenähtud optimaalsest raiemahust oluliselt vähem, teatas keskkonnaministeerium.


Metsakaitse- ja metsauuenduskeskuse seminaril võrreldi uuendusraiete tegelikke pindalasid metsanduse arengukava optimaalse raiega aastateks 2001-2010.

Arengukava jaoks tehtud arvutustes peeti sobivamaks raiuda tulundusmetsas aastas 29900 ha uuendusraieid, sellest okaspuupuistutes 9000 ha ja lehtpuupuistutes 20900 ha.

Statistilise metsainventuuri mõõtmised aga näitasid, et tegelikult raiuti perioodil  2003-2007 tulundusmetsas keskmiselt aastas uuendusraieid 17700 ha ulatuses.

«Raiemaht sellel perioodil langes iga aastaga. Seda põhjustasid üldine majanduse ümberstruktureerimine, erametsaomanikele ebasoodne maksusüsteem, seni kasutamata metsamaa käibesse jõudmise vähenemine, metsavarumise kasvavad kulud ja keerukad ilmastikuolud talvisel metsaraieperioodil,» ütles metsakaitse- ja metsauuenduskeskuse direktori asetäitja Enn Pärt.

Kui okaspuumetsi raiuti optimaalses mahus, siis lehtpuumetsi, eelkõige kaasikuid ja hall-lepikuid, raiuti kolm korda võimalikust vähem, kuna vähemväärtusliku lehtpuupuidu raiumine ei olnud majanduslikult mõttekas.

«Jätkates lehtpuumetsade raiumist praeguses mahus, oleme hiljemalt 30 aasta pärast olukorras, kus suure osa majandusmetsade puidukvaliteet on oluliselt langenud, osa metsi aga kõrge vanuse tõttu lagunenud,» selgitas Pärt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles