Portugali päästeprogramm «kriitilises seisus»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugal
Portugal Foto: SCANPIX

Portugal on küll alles poolel teel oma 78 miljardi eurose päästeprogrammiga, kuid ELi ametnikud hoiatavad juba, et ees seisavad kriitilised hetked – finantsturgude usalduse tagasivõitmiseks on tarvis karmi kasinust ja valusaid valikuid.

Euroopa Komisjon rõhutab oma värskes raportis, et Portugali majanduskasv on osutunud oodatust nõrgemaks. Samal ajal on valitsust tabanud poliitilised tagasilöögid, mistõttu on nüüd ohus isegi uued ja leebemad eelarve-eesmärgid.

Ühtlasi tuleb Portugalil leida 4 miljardi euro ulatuses täiendavaid kärpekohti juba veebruari keskpaigaks, mil riigieelarve seis taas üle vaadatakse.

«Hetkeseisu arvestades on raske öelda, kas [2012. aasta] eelarve-eesmärk saab täidetud või mitte,» seisab raportis. «2013. aasta eesmärkidega seotud riskid on kasvanud.»

Septembris andis Brüssel Lissabonile ühe lisa-aasta selleks, et tuua eelarvepuudujääk SKT suhtes 3 protsendi piiresse, nagu ELi reeglid nõuavad.

Uue ajakava raames tuleb Portugali valitsusel kärpida puudujääk tänavu 5 protsendi peale SKTst, tuleval aastal aga 4,5 protsendi tasemele.

Kuna sotsiaaltoetuste kärped on aga takerdunud poliitiliste protestide taha, on valitsus olnud sunnitud nõjatuma maksukergitustele, mis on aga oodatust sügavama majanduslanguse tõttu tundlikum teema ning seab uued eesmärgid küsimärgi alla.

Valitsus suutis uue kasinuseelarve novembris küll läbi suruda, kuid see sündis ilma opositsiooniparteide toetuseta – pärast ligi kaks aastat kestnud konsensust.

Kuigi Portugali päästeprogramm kestab 2014. aasta keskpaigani, tuleb kõige ärevam hetk tuleva aasta septembris, mil riigil tuleb lunastada 5,8 miljardi euro eest võlakirju – ilma kreeditoride abita, kes on juba kandnud Lissabonile üle 64 miljardit eurot ehk üle 80 protsendi programmi kogusummast.

Septembrit silmas pidades on reitinguagentuurid Fitch ja Moody's hoiatanud, et Lissabon võib vajada täiendavat abiraha. Sedasama on eraviisiliselt tunnistanud ka kõrged euroametnikud.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles