Saaremaa majandust veab maailmatasemel väikelaevaehitus

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
25 aastat tagasi Maasilinna laeva avastamise ekspeditsiooni juhtinud ajaloolane Bruno Pao uurib, kuidas Saaremaa laevameistrid pool aastatuhandet tagasi laeva ehitasid.
25 aastat tagasi Maasilinna laeva avastamise ekspeditsiooni juhtinud ajaloolane Bruno Pao uurib, kuidas Saaremaa laevameistrid pool aastatuhandet tagasi laeva ehitasid. Foto: Priit Simson

Turismindus ei olegi üks Saare maakonna suurematest majandusharudest, nagu seni arvatud. Hoopis tugevamad mootorid on toiduainetööstus ja väikelaevaehitus, kirjutab Saarte Hääl.

SEB panga juhatuse esimees Riho Unt tõdes Saarte Häälele antud usutluses, et kuigi Saaremaa puhul räägitakse palju just turismist, on viimane pigem kuvand kui maakonna tugevaim majandusharu.

«Kui keegi ütleb Saaremaa, siis mõeldakse kohe – spaad, turism. Turism on selline õhkõrn teema, turismiettevõtja ei ole väga lihtne olla,» nentis Unt, kelle sõnul saab kindlama rahavoo teistelt tegevusaladelt. Turism on üldjuhul heitlik ja Undi sõnul on sellele maakonna majandust rajada keeruline. «Vapiloomana on turism aga tugev,» tõdes ta.

Mis puudutab muid valdkondi, siis Saare maakonnas paistab SEB panga juhatuse esimehe sõnul tugevana silma väikelaevaehitus. «Paaditootjaid on Saaremaal omajagu ning nad on kõik osanud oma niši leida. See on just see äri, kus saarlased on maailmakonkurentsis,» kinnitas pangajuht. Ta tõdes, et ka elektroonika- ja kummitööstuses tehakse Saaremaal maailmatasemel kaupa, kuid nn väärtuse loomise ahelas ei asuta nende puhul kõrgeimal astmel.

«Enamik toodab allhankena ja nende põhiline väärtus on selles, et kohalikele inimestele pakutakse palju tööd. Laevaehitus on aga see, kus saarlased saavad öelda, et nad teevad lõpploomet ja teevad seda pareminigi, kui kuskil välismaal,» märkis Unt.

«See on valdkond, mille üle saarlased võiksid kindlasti uhkust tunda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles