Huvilised saavad andmebaasis omavalitsuste rahaasju uurida

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Väljavõte andmebaasist

Eilsest on avatud internetipõhine andmebaas, kust saab jälgida, kuhu paigutavad 227 Eesti kohalikku omavalitsust maksumaksja raha.


Rahandusministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) ning Elioni koostöös valminud andmebaas on asjaosaliste sõnul omalaadne. Kuigi ka varem võis erinevatest kohtadest leida omavalitsuste rahandusandmeid, pole need sellisel kujul varem ühes kohas saadaval olnud.

Katseprojekt läks maksma 1000 eurot ja asub aadressil www.riigipilv.ee. Vaadata saab andmebaasist näiteks seda, kui palju on maksumaksjate taskust kohalikele omavalitsustele raha laekunud ja mida viimased selle rahaga teinud on.

Näha saab, kui suured on KOVide väljaminekud elanike kohta, palju on kulutatud erinevatele valdkondadele, näiteks haridusele, või kui suuri palku on töötajatele makstud. Ühtlasi saab omavalitsuste kaupa vaadata, kui suur osa inimese makstud maksudest erinevatele ühishüvedele kulutatakse.

MKMi riigi infosüsteemide nõunik Andrus Aaslaid täpsustas, et teatud põhjustel osa andmetega väga detailidesse ei minda. «Kui oleksime pannud palgafondi jagunemise liiga täpselt, tekiks olukord, kus väikses vallas teavad kõik täpselt, kes kui palju palka saab,» sõnas ta.

Rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste finantsjuhtimise osakonna spetsialisti Andrus Jõgi sõnul on praegu andmebaasis nähtaval 10 miljonit kirjet 2008. aastast kuni tänavu juunini.

Üldse on ministeerium kogunud andmeid alates 2004. aastast, ent ülejäänud andmed lisatakse aja jooksul. 2012. aasta lõpuks peaks nähtaval olema 15 miljonit kirjet.

Jõgi sõnul näeb ta andmete põhikasutajana ülikoole ja nende töötajaid ning tudengeid, ent loodab, et kasu lõikavad ka ettevõtted ja kohalikud elanikud, kes oma omavalitsuse vastu huvi tunnevad.

Ministeeriumid eeldavad, et aktiivsed kasutajad hakkavad looma ka oma rakendusi, millega oleks andmeid mugavam kasutada.

Praegu on esimese loonud OÜ Infovara, mis lubab rakendust kõigil vähemalt selle aasta lõpuni tasuta kasutada, ent tulevikus võib teenus MKMi nõuniku Andrus Aaslaiu sõnul tasuliseks muutuda, kuna firma kasutab tarkvara, mille eest tuleb litsentsitasu maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles