Aasta esimeses pooles jooksevkonto puudujääk kahekordistus

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euromünt.
Euromünt. Foto: SCANPIX

Võrreldes 2011. aasta esimese poolega oli 2012. aasta I poolaasta jooksevkonto puudujääk üle kahe korra suurem ning moodustas 194 miljonit eurot, teatab Eesti Pank.

Eesti maksebilansi jooksevkonto oli Eesti panga andmetel 2012. aasta II kvartalis 86 miljoni euro suuruses puudujäägis, mis moodustas 2 protsenti sama kvartali SKPst.
Eelmise kvartali täpsustatud andmetega võrreldes jooksevkonto defitsiit mõnevõrra vähenes, eelmise aasta samas kvartalis oli aga jooksevkonto ülejäägiga.

2011. aasta II kvartaliga võrreldes vähenes kaupade eksport 3 protsenti, import aga suurenes 3 protsenti. Samas oli nii ekspordi- kui ka impordimaht suur – eksport jäi vaid pisut alla 2011. aasta II kvartali rekordtaseme ning import püstitas uue rekordi.

Kaubaeksporti vähendas peamiselt töötluseks eelnevalt sisse veetud ja seejärel uuesti eksporditud mineraalsete toodete mahu järsk langus. Ülejäänud kaubagruppide (v.a puit, paber ja tooted) eksport kasvas.

Kaubaimport suurenes transpordivahendite, mööbli ja mitmesuguste muude kaupade impordi kiire kasvu toel. Kaubavahetuse puudujääk kasvas aastatagusega võrreldes viis korda 224 miljoni euroni, hõlmates 5,2 protsenti teise kvartali SKPst. Puudujäägi põhjustasid peamiselt mineraalsed tooted ja transpordivahendid.

Eesti majandus oli seekord netolaenuvõtja – finantskonto kaudu tuli kapitali sisse ligi 80 miljonit eurot enam kui välja suundus.

Eesti majanduse koguvälisvõlg kasvas kvartaliga 2 protsenti 16,1 miljardi euroni, olles 2 protsenti väiksem kui viimase nelja kvartali SKP.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles