Kirev perifeeria: kohati käib hoopis ralli

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võlakirjaralli võtab perifeerias hoogu üles.
Võlakirjaralli võtab perifeerias hoogu üles. Foto: Corbis / Scanpix

Euroopa «perifeeriast» on saanud vaevatud võlaturgude võrdpilt. Samas ei ole kõik geograafiliselt nii lihtne.

Näiteks: samal ajal kui 10-aastaste Hispaania riigivõlakirjade tootlused 7 protsendi piirimail sitsivad, olles ärevil Madridi rahandusmurede pärast, langesid Tšehhi Vabariigi laenukulud sel suvel rekordmadalustesse.

Nagu kirjutab klientidele Capital Economics, kukuvad viimasel ajal ka teiste tärkava Euroopa riikide nagu Poola (6 aasta madalaim tase), Ungari ja Türgi võlakirjade tootlused.
CapEco aimab, et paljuski on selle taga üldine riskilisade langemine, kuna investorite kindlustunne laiema turu suhtes on hakanud kosuma.

Oma rolli etendavad ka riikide eripärad, nagu näiteks Poola suhteliselt tugev majanduskasv, samal ajal kui «Tšehhi riigivõlakirjad näivad lõikavat kasu nõudlusest varjupaiga järele, mis antud juhul on seotud madala riigivõlaga ning poliitikute pühendumisega eelarvedistsipliinile».

Mis edasi?

CapEco usub, et Tšehhi ja Poola ralli jätkub.

Türgi ja Ungari osas on neil kahtlusi. Esimene on haavatav välismaise rahastamise tõrgete suhtes. Budapestil on aga probleem: Rahvusvahelise Valuutafondiga pole siiani mingit kokkulepet.
 

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles