Maakler: tehingute hulga kasv ei ennusta kindlasti hinnatõusu

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara müügitehing.
Kinnisvara müügitehing. Foto: SCANPIX

Uus Maa Kinnisvarabüroo elamispindade maakler Margit Lipstuhl prognoosib, et sügisel kinnisvaratehingute arv küll kasvab, ent hinnatõusu ta ette ei näe.

Esimene poolaasta tõi korteriturule stabiilsuse – müügihinnad on paigas, ostjate ja müüjate arvamused langevad ühte. Siinkohal tasub märkida, et ostjad on väga turuteadlikud ning turul on hind väga paigas. Müüja ja ostja hinnaootuse vahe jääb ainult ca 1000-2000 ruutmeetri vahele. On ka üksikuid müüjaid, kes on jäänud buumiaja hindadesse kinni, kuid see on väike hulk.

Sügisel jätkub müügitehingute kasv, mis ei ennusta kindlasti seda, et kinnisvara hinnad on tõusnud või tõusmas. On hea kasvupinnas uuele püsivamale perioodile. Tänu vaiksele suveperioodile, kus uusi objekte juurde tuleb vähe, ei ole valdav valik müügis olevatest objektidest kõige nõutavam kaup. Sügise saabudes turg kindlasti elavneb, müüjad hakkavad oma kinnisvaraga tegelema, turule tuleb juurde enam huvitavamaid ning mitmekülgsemaid objekte. Kuna valik on väike, ostetakse hetkel pea kõike, mida turul pakutakse.

Üürihinnad on taas tänu sesoonsusele kõrged, kuid ka see stabiliseerub sügiseks. Hetkel müüjad ei soovi hindades alla tulla, ostjad ei taha kõrgemaid pakkumisi teha. Turul on palju selliseid kortereid, millel on kõrge laenujääk ning see dikteerib nii müügi- kui ka üürihinna. Euribor on küll madal, kuid kes korterit müüa ei saa või siis ei soovi, siis neil on hetkel hea võimalus oma korter üürile anda.

Enim eelistatud piirkonnad on jätkuvalt südalinna lähiümbrus, kesklinna ääreasumid. Väga populaarseks on muutunud näiteks Kassisaba asum, samuti jätkuvalt Kalamaja – eelistatakse rohelisi piirkondi. Huvi tuntakse aina enam renoveeritud puitmajade või uuselamute vastu. Aina olulisemaks saab hea ühendus südalinnaga. Palju uuritakse Kadrioru kortereid, kuid sealsed hinnad on jätkuvalt väga kõrged. Suures osas otsivad sinnapoole kortereid heal järjel perekonnad või siis välismaalased. Kindlasti on oma sihtgrupp südalinna uuematesse või siis ca viieaastastes majades asuvatesse korteritesse. Investorid vaatavad taas turul ringi ning uusarendused äratavad ostjates huvi.

Kokkuvõtvalt võib märkida, et järgmine poolaasta jätkub stabiilsus kerge optimistliku noodiga – inimesed julgevad taas kinnisvara osta, ei olda enam nii kõhklevad. Samas jälgitakse hoolega kinnisvara hinna ja kvaliteedi suhet. Tänu ostuhuvi suurenemisele võib prognoosida üürituru langust. Kuid nagu alati, mõjutab üüriturgu kõige enam sesoonsus – sügise saabumine ning sellega kaasnevalt õpilaste huvi üürikorterite vastu. Seega üürihinna tõus on ajutine. Nõutud on kvaliteetsed üürikorterid, lisaväärtuseks on näiteks autokoht ja rõdu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles