Juhtidel on aeg jälle juhtima hakata

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sellise esmapilgul veidra järelduseni on jõudnud Rotterdami Ärikooli professor Frans van den Bosch. Põhiprobleem on, et finantsnäitajate domineerimine fookustab tähelepanu lineaarsetele eesmärkidele.

Juhtimist ei saa defineerida ainult läbi majandusnäitajate ning seda hoolimata asjaolust, et juhid esindavad aktsionäride huve. Fookus finantsnäitajatele on loonud lõhe juhtimise (management) ja eestvedamise (leadership) vahele. Eesmärgiks peab olema strateegilise väärtuse loomine, mille puhul suure osa moodustavad mitterahalised eesmärgid. Teisisõnu, majandusinimesed on monopoliseerinud juhtimise. Miks peab see nii olema, vahendab Pärnu Konverentside ajaveeb.

Mõneti üllatavalt ei pea professor lühiajalist fookust taunimisväärseks. Oluline on valida, vastavalt lühi- või pikaajalise perspektiivi vahel. Sellest valikust sõltub ettevõtte juhtimismudel, mille komponendid on strateegia, otsustusprotsessid, töötajate motivatsioonisüsteem ning koordinatsioon. Tasakaalu erinevate koostisosade vahel peab iga ettevõte ise defineerima.

Kõige sagedasem juhtimisviga on, et juhid ei saa aru, et nad peavad ise ettevõtte juhtimismudeli kujundama ja defineerima. Liialt sageli lepitakse olemasolevaga. Tippjuhi peamine ülesanne ongi organisatsiooni ja selle juhtimist vajadusel muuta. Seda tegemata ei saa saavutada ka sotsiaalset ning ühiskondlikku legitiimsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles