Brüssel hoiatas Prantsusmaad eelarvepuudujäägi pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendiks valitud Francois Hollande juubeldavate toetajate keskel. Kauaks eufooriat jätkub?
Presidendiks valitud Francois Hollande juubeldavate toetajate keskel. Kauaks eufooriat jätkub? Foto: SCANPIX

Brüssel tõstis punase lipu Prantsusmaa tuleva aasta eelarvele, hoiatades üle 24 miljardi eurose puudujäägi eest.

Vastvalitud sotsialistist president François Hollande, kes on häälestatud kasinusega liialdamise vastu, ütles, et oli riigirahanduse allakäiku «oodanudki» ning süüdistas selles ametist lahkuva presidendi Nicolas Sarkozy poolt pärandatud «varjatud makse».

Kuna Pariis ületab aga ELi poolt kehtestatud eesmärke niivõrd suurelt, on Hollande siiski sunnitud pitsitama riiklikke kulutusi või tõstma järsult makse – kui soovib pääseda Brüsseli kopsakatest trahvidest.

Reedel avaldatud Euroopa Komisjoni prognooside valguses saavutab Prantsusmaa küll tänavuse puudujäägi-eesmärgi (4,5 protsenti sisemajanduse kogutoodangust), kuid 2013. aasta puudujäägiks kujuneb 4,2 protsenti – oluliselt enam, kui nõutav 3 protsenti SKTst.

Et 1,2 protsendiline vahe tasa teha, tuleks säästa või uute maksudega kokku koguda ligikaudu 24 miljardit eurot.

Brüsseli prognoosidest nähtub, et tuleval aastal jääb eelarve-eesmärk täitmata 13 euroala riigil.

ELi majandusvolinik Olli Rehn ütles, et «ootab Prantsuse võimudelt otsust, millised meetmednood 2013. aastal juurutavad».

Goldman Sachsi analüütikud kirjutasid: «Majanduslikud jõud, mis nõuavad Prantsuse majanduse struktuurset muutmist, põrkavad üha enam kokku poliitiliste jõududega, mis on selle vastu. Ning sellest, kuidas need pinged lahenevad, sõltub suuresti euro saatus.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles