Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Swedbanki rahapesu uurinud ajakirjanik: pangad on süüdi Putini sõjas (2)

Copy
Swedbank
Swedbank Foto: Tom Little / Reuters / Scanpix

Swedbank kannab vastutust selle eest, et Ukraina sõda võimalikuks sai, ütleb Rootsi ajakirjanik Axel Gordh Humlesjö. Ta avaldas hiljuti raamatu sellest, kuidas Vene eriteenistus FSB jälgis Põhjamaa suurimas pangas toimuvat, kirjutab Äripäev.

Raamat algab 2005. aastal, kui Swedbanki Rootsi peakontori tippjuht Peter kohtub Moskvas Metropoli hotellis prostituudi Jelenaga, mis tegi ta haavatavaks Venemaa eriteenistustele.

Loe pikemalt Äripäevast.

2019. aastal avaldati Rootsi ringhäälingus väide, et Swedbanki Eesti filiaali kaudu on sooritatud miljardite dollarite väärtuses valdavalt Venemaaga seonduvaid kahtlasi tehinguid. Vaid kuu aega pärast uudise ilmumist vallandas Swedbanki juhatus tegevjuhi Birgitte Bonneseni, millele eelnes Rootsi politsei reid panga peakorterisse.

Eesti prokuratuur uuris, kas osa ebaseaduslikest tehingutest toimus Eestis, kuid uurimine ei tuvastanud praeguse info põhjal kuritegu. Teemat ei saanud lähemalt uurida, sest Venemaa ei avalda uurimiseks vajaliku infot. Prokuratuuri teatel tegi Swedbank nendega uurimisel koostööd ning seega reidi Eesti kontorisse ei tehtud.

Tagasi üles