Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Siim Kallas: maksusoodustused on ebaõiglased (20)

Copy
Riigikogu liige Siim Kallas.
Riigikogu liige Siim Kallas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Eesti esimene strateegiline ülesanne on tõsta kaitsevõimet, arvestades sellega, et ühel hetkel võib reaalselt olla vaja päris padrunitega lasta, ja teiseks tuleb riigi rahandus joonde ajada, kirjutab Siim Kallas arvamusartiklis ERRi uudisteportaalis.

30 aastat tagasi kogunes üks ägedaloomuline majandusaktivistide rühm, mis otsustas, et hakatakse võitlema õiglase, tõhusa ja madala maksusüsteemi eest. Sündis Reformierakond, millel olid unistused ning oma ideed majanduspoliitikas.

Kõige tähtsamaks neist oli õiglane tulumaks. See tähendab, madal, ühetaoline (ilma astmeteta), ilma igasuguste maksusoodustusteta ja maksuprivileegideta, soovitatavalt ka ilma maksuvaba miinimumita.

Ühetaoline tulumaks on sellegipoolest kõige õiglasem maks ning sama on ka varandusmaksud.

Loe pikemalt ERRi uudisteportaalist.

Varandusmaksude alla kuuluvad näiteks auto-, kinnisvara- ja maamaks.

Automaksu kehtestamises on praegune valitsus kokku leppinud ja see hakkab kehtima ilmselt 2026. aastal.

Valitsus saatis maikuus maksumuudatuste eelnõu, millega lubataks kohalikel omavalitsusel tõsta järgmisel aastal maamaksu kuni 50 protsenti. Kodualalune maa on Eestis maksust vabastatud (linnas kuni 1500 m², maal 20 000 m²) ning Eestis puudub kinnisvaramaks.

Eestis kehtivad maksusoodustused näiteks koolituskuludele, täiendava kogumispensioni sissemaksetele, kus on lubatud maha arvata maksuvaba tulu. Käibemaksusoodustused kehtivad raamatutele, ajakirjandusväljaannetele, ravimitele ja majutusasutustele. Neile on käibemaks üheksa protsenti, üldine maksumäär on 22 protsenti.

Tagasi üles