Mait Raava: tehisaru jagab personalivaliku turu kahte lehte

Mait Raava
, juhtimiskonsultant, Pro Konsultatsioonid
Uuendatud 1. aprill 2024, 09:11
Copy
Tehisaru.
Tehisaru. Foto: MARK R. CRISTINO / EPA / Scanpix

Tehisaru põhine kandidaatide hindamine on kiire ja erapooletu ning muutub järjest valiidsemaks oskustöötajate valikul, kuna nende tulemuslikkust ennustavad kriteeriumid on standardselt hinnatavad. Tehisaru jääb aga jänni arendustöötajate valikul, kuna nende hindamine sõltub suurel määral kontekstist, mille arvestamine ja kujundamine nõuab hindajalt loovust, kirjutab juhtimiskonsultant Mait Raava vastuseks Brigitta Leesi artiklile «Tehisaju valib inimesi ametisse. Kas teda ikka saab usaldada?».

Brigitta Leesi lugu tehisaru (AI) kasutamisest personalivalikus on tänuväärne, kuna ta tõi välja AI peamise väärtuse, milleks on kandidaatide kiire hindamine ja juhtis samas õigustatult tähelepanu AI võimalikule erapoolikusele. Tema loos jäi kõlama seisukoht, et kuna AI võib hindamisel kandidaate diskrimineerida rassi, soo, vanuse jms alusel, peab AI antud hinnanguid inimene kriitiliselt üle vaatama.

Kuid tuginedes viimastele andmetele, on AI erapooletusega juba päris hästi ja põhiküsimus on palju tähtsamas kohas – hindamise valiidsuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles