Uuring Enamus autojuhte peab elektriautode sõiduulatust piisavaks (1)

BNS
Copy
Elektriauto laadija.
Elektriauto laadija. Foto: Mihkel Maripuu

Norstati läbi viidud üle-eestiline uuring, mis hõlmas 500 autojuhti, kellest vaid viiendik arvas, et elektriautode pakutav keskmine sõiduulatus pole siiski piisav nende igapäevaste sõitude tarbeks, sama palju vastanutest ei osanud hinnangut anda.

«Uurisime ka seda, milline on vastanute keskmine nädalane läbisõit ja vastustest joonistus välja, et nendest, kes arvasid, et elektriautode sõiduulatus ei suuda nende igapäevaseid vajadusi rahuldada, enam kui poolte reaalne sõiduvajadus nädalas jäi alla 300 kilomeetri. Samas suudavad pakkuda tänapäevased elektriautod sõiduulatust alates paarisajast kuni 700 kilomeetrini ühe laadimisega, mis on igati konkurentsivõimeline sisepõlemismootoriga autodele. Oluline on oma reaalseid vajadusi adekvaatselt hinnata ja selle järgi ka sobiv mudel vallida,» ütles Volkswageni brändijuht Baltikumis Justas Nekrošius pressiteates.

Suhteliselt madalaks võib siiski pidada inimeste teadlikkust autode kiirlaadimise ja riigi toetuste osas elektriautode ostul. Vaid veerand vastanutest teadis, et elektriauto aku saab kiirlaadijas 30 minutiga täis laadida 10 protsendi tasemelt 80 protsendini.

«Tõsi, me soovitame alati, et inimene, kes elektriauto ostab, omaks laadimisvõimalust kodus, kodu läheduses või tööl, sest laadimiskulu on siis väiksem. Samas on kiirlaadimine väga mugav võimalus pärast tööd toidupoodi külastades või pikemal sõidul kohvipeatust tehes ning üle-eestiline avalik laadimisvõrk on väga kiirelt täienemas, kus leidub ka tasuta laadimisvõimalusi,» lisas Nekrošius.

Veidi üle poole ehk 53 protsenti vastanutest ei olnud kuulnud valitsuse toetusest elektriautode ostuks, mis on Eestis 4000 eurot uue auto puhul.

Üks inimeste peamisi kõhklusi – kuidas elektriautod külmas kliimas hakkama saavad – leidis ka uuringu põhjal kinnitust. 57 protsenti vastanutest arvasid, et elektriautod ei sobi külma kliimasse ja 33 protsenti ei osanud hinnangut anda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles