Skandaalne hoiu-laenuühistu Erial andis prokuratuuri kohtusse

PM Majandus
Copy
Raha. Pilt on illustratiivne.
Raha. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

Skandaalne hoiu-laenuühistu Erial esitas Tallinna halduskohtusse kahjunõude prokuratuuri ja politsei vastu. Firma hinnangul tekitasid riigiasutused neile põhjendamatu süüdistusega kahju. 

Erial selgitab oma nõuet sellega, et kui 2020. aasta lõpus avaldasid riigiprokuratuur ja politsei pressiteate kahtlustuste kohta, siis nende arvates polnud see mitte ainult info esitamine, vaid ka hinnangute andmine.

«Meie arvates ei ole õige ega õigusriigis lubatav olukord, kus politsei ja prokuratuur kasutavad oma avalikkuse teavitamise monopoli isikule kahju tekitamiseks,» ütles Eriali juhatuse praegune liige Erik Margijev.

«Saame aru sellest, et politseil ja prokuratuuril on õigus avaldada pressiteateid ja seeläbi informeerida avalikkust algatatud menetlusest, kuid meie arvates peab politsei ja prokuratuur (riik) pressiteadet koostades läbi mõtlema ja kaaluma, mida ja kuidas seal kirjutada,» lisas ta.

Eriali nõude suurus on 1 622 858,14 eurot. Politsei ja prokuratuur peavad kohtule omapoolse vastuse andma hiljemalt 13.12.2023.

Eriali juhatuse liikmed on kohtu all

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi panid ERIALi asutaja Ilja Djagelev ja juhatuse liige Daniela Dalberg-Djageleva ning Delkona OÜ toime investeerimiskelmuse ning esitasid ERIALi tegevuse kohta valeandmeid.

Pettuse teel tekitati hoiustajate ja avalikkuse ees ekslik arusaam ühistu tegeliku varalise seisu kohta, seda muu hulgas selleks, et kaasata uusi hoiuseid ning väljastada suuremas mahus laene, märkis süüdistus.

Postimees kirjutas, et raha kaotasid sajad inimesed, nende seas näiteks poliitik Urmas Paet, kes jäi ilma ümmarguselt 100 000 eurost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles