Swedbank: inimeste hirm töötuks jääda on suur (1)

BNS
Copy
Swedbank Eesti peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swedbank Eesti peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto: Mihkel Maripuu

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul on laenunõudlus euroalal, sealhulgas Eestis, nõrgenenud ning see piirab investeeringuid, mis omakorda annab löögi majanduskasvule.

«Kolmanda kvartali sisemajanduse kogutoodangu (SKT) 2,5-protsendine vähenemine oli üsna ootuspärane. Olulisemgi on aga see, et vähemalt esialgse hinnangu järgi peatus langus kvartali võrdluses. Kuigi Eesti majanduse langus tasapisi taandub, on esimese kolme kvartaliga jäänud selle maht möödunud aasta sama ajaga võrreldes ligi 3 protsendi võrra väiksemaks,» märkis Mertsina oma värskes kommentaaris.

Töötleva tööstuse tootmismahu, ekspordimahu ja jaekaubanduse müügimahu langused on tema sõnul stabiliseerunud. Samuti on aeglustunud SKT arvestusse kuuluvate tootemaksude –käibemaksu ja aktsiiside – inflatsiooniga kohandatud laekumise vähenemine. «Samas, energia tootmismaht, mis selle aasta esimesel poolel andis ligi poole SKT langusest, väheneb jätkuvalt väga kiiresti. Samuti halveneb majanduse üldine kindlustunne. Kui teenuste sektoris, sealhulgas jaekaubanduses, on kindlustunde halvenemine jäänud madalale tasemele peatuma, siis tööstussektori ja ehituse kindlustunne nõrgeneb edasi,» selgitas ökonomist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles