Miks Fitch langetas USA krediidireitingut? (1)

Copy
Fitch Ratingsi kontor Londonis.
Fitch Ratingsi kontor Londonis. Foto: Reinhard Krause

Reitinguagentuuri Fitch vanemdirektor ütles kolmapäevases intervjuus, et kui Ameerika Ühendriigid soovivad krediidireitingu tõstmist, peavad nad hakkama võitlema võlgade piiramise kordumise vastu ja leidma pikaajalisi lahendusi kasvavatele eelarveprobleemidele.

 

Richard Francise'i kommentaarid CNBC-le tulid päev pärast seda, kui Fitch langetas Ameerika Ühendriikide kõrgeima reitingutasemega AAA reitingut astme võrra AA+-le, mis tõi kaasa Valge Maja ja rahandusministeeriumi tulise vastulöögi.

Langetades USA reitingut, mis on alles teine kord ajaloos, kui suur reitinguagentuur langetas riigi reitingut, viitas Fitch valitsuse võlakoormuse suurenemisele ja nn valitsemise erosioonile, mis väljendub korduvates võlgade piirmäärade ummikseisudes.

«Me oleme viimase paari aastakümne jooksul näinud valitsemistava üsna pidevat halvenemist,» ütles Francis CNBC-le.

Ta tõstis esile muu hulgas 2021. aasta 6. jaanuari, mil Donald Trumpi toetajad ründasid kongressi, et takistada tema rivaali Joe Bideni valimisvõidu kinnitamist.

Muude tegurite hulka, kuulusid tema sõnul «pidev võla ülempiiri ümber toimuv rabelemine» seoses republikaanide ja demokraatide suutmatusega luua «sisukaid, pikaajalisi lahendusi» sellistes fiskaalküsimustes nagu sotsiaalkindlustus ja tervishoid.

Valge Maja ja rahandusminister Janet Yellen toonitasid aga erinevalt Fitchist USA majanduse tugevust, mis on seni trotsinud prognoose ähvardava majanduslanguse kohta.

Francis märkis kolmapäeval, et majanduslangusesse langemine või selle vältimine ei ole tegelikult oluline, kui rääkida Fitchi poolt vaadeldavatest põhiteguritest, ning ei stabiliseeri võlga ega lahenda valitsemisega seotud probleeme.

Eraldi intervjuus ütles Majandusnõunike Nõukogu esimees Jared Bernstein CNBC-le, et reitingu alandamise ajastus ei ole mõttekas, viidates Bideni juhtimise ajal toimunud edusammudele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles