Yellen: USA krediidireitingu alandamine on põhjendamatu (1)

Copy
USA rahandusminister Janet Yellen.
USA rahandusminister Janet Yellen. Foto: DENIS BALIBOUSE

USA krediidireitingu alandamine rahvusvahelise reitinguagentuuri Fitchi poolt oli täiesti põhjendamatu, ütles kolmapäeval rahandusminister Janet Yellen.

Fitch langetas reitingu päev varem tasemelt AAA tasemele AA+, millega pälvis Valge Maja ja rahandusministeeriumi tulise kriitika.

Fitch Ratings teatas teisipäeval, et selle põhjuseks on Ameerika Ühendriikide kasvav föderaalne võlakoormus ja «valitsemise erosioon», mille tulemuseks on mitmed ummikseisud seoses võlakohustuste ülemmääraga.

«Fitchi otsus on USA majandusliku tugevuse valguses mõistatuslik,» ütles Yellen Virginias toimunud üritusel, kus kinnitas, et ei nõustu selle hinnanguga.

Viidates USA majanduse taastumisele pandeemiast koos tugeva tööturu ja jahtuva inflatsiooniga, rõhutas Yellen, et fiskaalvastutus on tema ja president Joe Bideni prioriteet.

«Lõppkokkuvõttes ei muuda Fitchi otsus seda, mida me kõik juba teame,» ütles ta.

See hõlmab ka arusaama, et «USA riigivõlakirjad on endiselt kõige ohutum ja likviidsem vara maailmas,» lisas ta.

Pärast Fitchi reitingu alandamist langesid aktsiaturud - Aasia, Euroopa ja Ameerika Ühendriikide börsid kukkusid, isegi kui analüütikud ütlesid, et nad ei prognoosinud pikaajalisi tagajärgi seoses reitingu alandusega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles