Vilja Savisaar süüdistab Padarit riigieelarve seaduse rikkumises

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilja Savisaar.
Vilja Savisaar. Foto: Toomas Huik.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Vilja Savisaar ütles, et rahandusminister Ivari Padar rikkus 2008. aasta riigieelarve seadust, lubades seadusevastaselt kulutada 247 miljonit krooni.


«Seaduse kohaselt oli riigieelarve tulude laekumist ületavate kulude finantseerimise piirmäär viis miljardit krooni, kuid tegelikult kulutati sellest 247 miljonit krooni enam,» märkis Savisaar. «Tegemist on seaduserikkumise ja riigi vahendite omavolilise kasutamisega.»

Savisaare sõnul kulutasid valitsusasutused möödunud aastal lõpus ära 2007. aasta ülejäägi ning suure osa kogutud reservidest.

«Rahandusminister Padaril oli võimalus ja kohustus piirata valitsusasutuste kulutusi, kuid ta ei teinud seda,» märkis Savisaar.

Rahandusministeerium kinnitab, et 2008. aasta riigieelarve seadust ei ole rikutud, kuna kassareservi ei kasutatud jooksvate kulude katteks üle 5 miljardi krooni.

Rahandusministeeriumi pressiesindaja Piret Seeman ütles Postimees.ee'le, et Savisaare väited ei ole korrektsed, sest 2008. aasta tulusid ületavad kulud on finantseeritud erinevate reservide, mitte ainult kassareservi arvelt.

Näiteks makstakse erastamisväärtpaberite (EVP) hüvitisi välja omandireformi reservfondi arvelt.

Seemani sõnul viitab Savisaar süüdistustes 2008. aasta riigieelarve seaduse § 3 lõikele 12, mille kohaselt tohib kassareservi vahendeid jooksvate kulude katteks kasutada kuni 5 miljardi krooni võrra enam laekuvatest tuludest ning kinnitab, et jooksvate kulude katmine kassareservist ei ületanud 5 miljardit.

Seemanni sõnul kasutati kassareservi 2008. aastal ka välisabi sildfinantseerimiseks, mis sisaldub 2008. aasta riigieelarves kulupoolel ning tulusid ületanud 5,2 miljardi krooni sees. Välisabi sildfinantseeringute maksimaalse suuruse sätestab 2008. aasta riigieelarve seaduse § 3 lg 13 ning see on 3,5 miljardit krooni. 2008. aasta lõpuks oli sildfinantseeringute maht üle 1 miljardi krooni.

Tulusid ületavate kulude summa on esialgne ja täpsustub veebruari keskpaigaks, lõplikud andmed esitatakse tavapäraselt riigi majandusaasta aruandega juulis, märkis Seemann.

Savisaar esitas täna Padarile kirjaliku küsimuse, milles palub rahandusministril välja tuua andmed eraldi ministeeriumide, riigikantselei, õiguskantsleri ja riigikontrolli kantselei 2007. ja 2008. aasta viimase kolme kuu personalikulude, ametikohtade arvu, majandamiskulude mahu ja kuluartiklite kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles