Tallinna Kaubamaja Grupi kasum kasvas I poolaastal viiendiku võrra

BNS
Copy
Tallinna Kaubamaja.
Tallinna Kaubamaja. Foto: Sander Ilvest/Postimees Grupp

Tallinna Kaubamaja Grupi esimese poolaasta müügitulu kasvas 2022. aasta sama perioodiga võrreldes 11,8 protsenti 460,5 miljoni euroni, kuue kuu puhaskasumiks kujunes 13,4 miljonit eurot, mis ületas eelmise võrreldava perioodi tulemust 21,4 protsenti.

 

Teise kvartali konsolideeritud auditeerimata müügitulu oli 242,5 miljonit eurot, ületades sellega aasta varasemat müügitulu 13,8 protsenti, teatas ettevõte börsile. Teise kvartali puhaskasum oli 12,8 miljonit eurot, mis oli 20,5 protsenti kõrgem eelmise aasta võrreldava perioodi kasumist.

"Teises kvartalis müügitulu kasv jätkus, samas nägime ka klientide kindlustunde kahanemist ja mahulise tarbimise vähenemist. Müügitulu kasvu vedas eelkõige hinnatõus, mis jõudis nüüd väljamüügihindadesse. Võimalikud maksutõusud, kiire inflatsioon ja ebastabiilne majanduskeskkond peegeldusid kohe tarbijakäitumises, kuid praeguseks on tarbijate kindlustunne mõnevõrra taastunud. Näeme, et meie klientide ostuotsused on kaalutletud ja läbimõeldud, samas hinnatakse endiselt kvaliteeti," kommenteeris grupi juhatuse esimees Raul Puusepp pressiteates.

Järve Selver.
Järve Selver. Foto: Erakogu/ Maris Tomba

Supermarketite ärisegmendi esimese poolaasta konsolideeritud müügitulu oli 301,7 miljonit eurot, kasvades aasta varasema perioodiga 6,5 protsenti. Teise kvartali konsolideeritud müügitulu oli 154,5 miljonit eurot, 7,4 protsenti suurem kui mullu. Kuu keskmine kaupade müügitulu müügipinna ruutmeetrile oli esimesel poolaastal 43 000 eurot ning teises kvartalis 44 000 eurot, kasvades võrrelduna eelmise aasta sama perioodiga vastavalt 7,2 ja 7,3 protsenti.

Kauplustest tehti esimesel poolaastal 21,7 miljonit ostu, mis oli baasaastast 3,5 protsenti enam. 2023. aasta teises kvartalis olid nii maksueelne kasum ja puhaskasum 4,6 miljonit eurot, olles baasperioodist 1,5 miljonit eurot suurem. Esimese poolaasta supermarketite segmendi konsolideeritud maksueelne kasum oli 6,3 miljonit eurot, kasvades võrrelduna eelmise aastaga 900 000 euro võrra, puhaskasum esimesel poolaastal oli 5,2 miljonit eurot. Puhaskasumi ja tulumaksueelse kasumi erinevus tuleneb dividendidelt makstud tulumaksult – tänavu oli dividendide tulumaks miljoni euro võrra väiksem aasta varasemast.

Segmendi esimese poolaasta majandustulemusi mõjutas 2022. aastal Tallinnas Priisle ja Tabasalu Selveri supermarketite avamisest lisandunud käive ning ära jäänud käive seoses Saaremaal WOW Selveri sulgemisega jaanuaris ning Punase Selveri sulgemisega maikuus. Olulise mõjuga oli samuti Tartus Ringtee Selveri ajutine sulgemine ning Tallinnas Selveri suurima kaupluse – Järve Selveri – müügitegevuse ajutine peatamine seoses renoveerimistöödega.

Tallinna Kaubamaja.
Tallinna Kaubamaja. Foto: Ergo Kuld

Kaubamajade ärisegmendi 2023. aasta kuue kuu müügitulu oli 51,7 miljonit eurot, ületades eelmise aasta sama perioodi müüke 6,7 protsenti. Teise kvartali müügitulu oli 27 miljonit eurot, 0,7 protsendi võrra parem kui mullu samal ajal. Kaubamajade segmendi kuue kuu maksueelne kasum oli 200 000 eurot, mis oli aastatagusest tulemusest 61,2 protsenti madalam. Teises kvartalis oli maksueelne kasum miljon eurot, mis jäi eelmise aasta tulemusele alla 55,9 protsenti.

Autokaubanduse segmendi 2023. aasta esimese poolaasta müügitulu oli 97,6 miljonit eurot, kasvades eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 34,4 protsenti. Teise kvartali 55,9 miljoni euro suurune müügitulu ületas 2022. aasta samal perioodil teenitut 44,7 protsendi võrra. Esimesel poolaastal müüdi kokku 3169 uut sõidukit, sellest teises kvartalis 1708 sõidukit. Maksueelseks kasumiks kujunes esimesel poolaastal 7,7 miljonit eurot ning teises kvartalis 4,7 miljonit eurot.

Turvasegmendi esimese poolaasta kontserniväline müügitulu oli 6,4 miljonit eurot, kasvades eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 40,3 protsenti. Teises kvartalis kasvas müügitulu 55,1 protsenti 3,5 miljoni euroni. Maksueelseks kasumiks oli nii teises kvartalis kui esimesel poolaastal kokku 100 000 eurot. Olulise sündmusena sõlmiti mais leping Skarabeus Julgestusteenistus OÜ omandamiseks ning juuli algul saadi tehingu toimumiseks vajalik kooskõlastus konkurentsiametilt.

Kinnisvara segmendi esimese poolaasta grupiväline müügitulu oli 3,2 miljonit eurot, kasvades möödunud aasta sama perioodiga võrreldes 5,8 protsenti. Segmendi teise kvartali grupiväline müügitulu oli 1,6 miljonit eurot, mis tähendab 5,5 protsendist kasvu. Esimesel poolaastal teenitud maksueelseks kasumiks kujunes 5,5 protsenti, millest teise kvartali osa oli tänu ühekordse üürilepingu ennetähtaegsest lõpetamisest tingitud leppetrahvile 3 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles