ANALÜÜS Kuidas petised mängivad raha saamiseks inimeste emotsioonidega?

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Vahistamine. Pilt on illustratiivne.
Vahistamine. Pilt on illustratiivne. Foto: Kindel Media / Scanpix

Nädala alguses kirjutas Postimees, et välismaalane küsis Viimsi kaupluse parklas vanaemaealiselt naisterahvalt enda parkiva auto väidetavata kriimustamise eest 500 eurot sularaha. Naine polnud enda sõnul autole vastu läinud ja tema sõidukil ei olnud õnnetusest ühtegi märki. Siiski oli ta nõus välismaalasele mitusada eurot maksma. Kuidas teda selleks mõjutati?

Tõenäoliselt saab iga inimene aru, et isegi juhul, kui ta on liiklusõnnetuse põhjustanud, ei pea ta tekkinud kahju kohapeal sularahas maksma. Seda enam, kui ta kahtleb, kas ta on üldse plekimõlkimises osalenud või mitte. Ärevas olukorras toimub inimeste mõtlemine teisiti kui rahulikus olukorras, näiteks kohvitassi taga ajalehte lugedes. Ärevuses vallanduvad kehas stressihormoonid ja organism läheb pingesse. Petised teavad seda ja kasutavad kurjalt ära.

Kõnealuses olukorras tekitas ärevuse liiklusõnnetuse põhjustamises süüdistamine, mida tegelikult tõenäoliselt ei toimunud. Lisaks ärgitas välismaalane naist kiirelt tegutsema, kuna ta ütles, et tal Eestist lahkumisega kiire.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles