Venemaa automüügi edetabeli on vallutanud Lada, Chery ja Geely

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Ladade pood Iževskis.
Ladade pood Iževskis. Foto: ALEXEY MALGAVKO

Chery, Geely ja Haval on Hiina automargid, mis ei mahtunud enne Ukraina sõja algust Venemaa automüügi edetabelis esikümnesse. Lääne sanktsioonide tõttu on see trio tänaseks kerkinud aga agressorriigi müügitabeli tippu.

Kui lääne autotootjad Ukraina sõja järel Venemaalt lahkusid, tabas Vene autoturgu paanika, mida ilmestas ca 80-protsendiline müüginumbrite langus. Kui tunamullu aprillis osteti Venemaal uusi sõiduautosid 151 964, siis 2022. aastal kukkus see näitaja 32 706ni.

Kuigi aasta hiljem on uute autode müük Venemaal endiselt kaugel 2021. aasta tasemest, on olukord siiski mõnevõrra taastunud. Vene autoturu analüüsikeskuse Avtostat esitatud andmete järgi müüdi Venemaal tänavu aprillis 75 622 uut sõiduautot.

Venemaa kõige müüdum sõiduauto on ülekaalukalt Lada Granta, mis moodustab pea kolmandiku uute autode turust.
Venemaa kõige müüdum sõiduauto on ülekaalukalt Lada Granta, mis moodustab pea kolmandiku uute autode turust. Foto: Maxim Shemetov

Kui enne sõja algust nägi Venemaa automüügi edetabel välja selline, et kohalikule Ladale järgnesid rahvusvahelisel autoturul teadatuntud tegijad, siis tänaseks on enimmüüdud kaubamärkide nimistu sootuks teist nägu. Kuigi liiderikohta hoiab jätkuvalt Lada, on edetabeli kolmele järgmisele kohale kerkinud Hiina margid Chery, Geely ja Haval. Lisaks leiab 6. tabelirealt hiinlaste Exceedi, 8. kohalt Chery alla kuuluva Omoda ning 10.kohalt taas Hiina autobrändi Changhan.

Seejuures on muutus olnud väga kiire: veel 2021. aastal ei jõudnud Vene automüügi esikümnesse ükski Hiina mark. Küll aga olid seal lisaks Ladale esindatud Kia, Hyundai, Renault, Toyota, Škoda, Volkswagen, GAZ, Nissan ja BMW. Sellest loetelust on tabelisse alles jäänud Aasia autobrändid Kia, Hyundai ja Toyota.

Lähiajal võib esikümnesse kerkida aga hiinlaste abiga toodetav Moskvitš. Aprillis müüdi kokku 969 uut Moskvitši, mis oli lausa kaks korda parem tulemus kui märtsis.

Venemaa automüügi edetabel 2023. aasta aprillis             

1. Lada (25 288)

2. Chery (9263)

3. Geely (7108)

4. Haval (6829)

5. Kia (3433)

6. Exceed (3177)

7. Hyundai (2748)

8. Omoda (2472)

9. Toyota (1967)

10. Changan (1489)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles