Päevatoimetaja:
Liina Laks

Tuleb lisa! Rootsi regulaator kahtlustab mitmeid turuosalisi elektrihindadega manipuleerimises (4)

Copy
Kui Taanis pidas politsei kahtlustatavad kinni, siis Rootsis pole selleni veel jõutud.
Kui Taanis pidas politsei kahtlustatavad kinni, siis Rootsis pole selleni veel jõutud. Foto: Johan Nilsson/SCANPIX

Rootsi energiaregulaator EI on sel aastal teatanud riigi finantskuritegevust uurivale ametile kolmest võimalikust elektrituru manipuleerimise juhtumist.

«Sel aastal oleme teatanud kolmest juhtumist. Eelmisel aastal esitasime tõendeid nelja juhtumi kohta, kuid prokurörid pole veel üheski juhtumis süüdistuse esitamiseni jõudnud,» ütles EI advokaat Emma Lahti Montelile.

Rootsi regulaatori kommentaar järgneb eelmisel nädalal Taanist tulnud uudisele, kus sealne politsei pidas 8 inimest kinni kahtlustatuna elektrituruga manipuleerimises aastatel 2021–2023.

Väidetavalt manipuleeriti Taanis turgu ülekandevõimsuste ja piirkondlike hinnaerinevuste kaudu. Säärane petmine võib käia näiteks nii, et energiakaupleja teeb ühes kauplemispiirkonnas ostupakkumise ja sellega piirnevas kauplemispiirkonnas täpselt sama suure müügipakkumise. Kuna ostetavad ja müüdavad kogused seatakse täpselt sama suured, ei teki kauplejale tehingutest elektri füüsilist üle- ega puudujääki. Küll aga vähendavad sellised pakkumised ja ostusoovid piirkondadevahelist ülekandevõimsust.

Petturite huvi ongi tekitada kauplemispiirkondade vahele ülekandevõimsuse puudujääk ehk pudelikael, mis tooks kaasa hinnaerinevuse, mille pealt on võimalik teenida.

Taanis on kokku kaks ja Rootsis neli riigisisest kauplemispiirkonda. 

Rootsi regulaatori advokaat ei välistanud, et ka Rootsis võidi sama skeemi kasutada. «Ülekandevõimsustega manipuleerimine oli üks «tavalistest» kuritegudest, mida regulaator uuris,» ütles EI advokaat Emma Lahti.

«Meie järelevalve keskendus turuosaliselt käitumisele, mis võib rikkuda Euroopa Liidu energia hulgimüügituru terviklikkuse ja läbipaistvuse määrusi ja avaldada põhjendamatut turumõju», ütles Lahti ja lisas, et kirjeldatud ülekandevõimsusega manipuleerimine kuulub sinna alla.

Kui kaua juhtumi uurimine aega võtab, sõltub mitmest tegurist, sealhulgas keerukusest, lisas regulaatori esindaja.

Märksõnad

Tagasi üles