EDETABEL RMK istutab tänavu enim puid Ida-Virumaale

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
RMK istutustalgud.
RMK istutustalgud. Foto: Aldis Toome

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) kaasab sel kevadel kuni 1700 inimest, et loetud nädalatega istutada metsa uuendamiseks 22,3 miljonit uut puutaime.

RMK metsakasvatustalituse juhataja Toomas Väädi sõnul jääb istutatava metsa pindala napilt alla 100 ruutkilomeetri. «RMK paneb uue metsa kasvama kokku 9700 hektaril. Lisaks jätame 1500 hektarit raiesmikke looduse uuendada. Just neis paigus, kus on soodsad tingimused, uueneb ala sobilike puuliikidega ise,» märkis Väät.

Kõige rohkem puid saab jalad mulda tänavu Ida-Virumaal, kuhu pannakse kasvama 2,7 miljonit puud, järgnevad Pärnumaa ja Lääne-Virumaa 2,2 miljoni ning Harjumaa 2,1 miljoni puuga.

RMK tänavused istutusmahud

1. Ida-Virumaa 2,72 miljonit puud

2. Pärnumaa 2,25 miljonit puud

3. Lääne-Virumaa 2,23 miljonit puud

4. Harjumaa 2,11 miljonit puud

5. Võrumaa 1,77 miljonit puud

6. Põlvamaa 1,67 miljonit puud

7. Raplamaa 1,45 miljonit puud

8. Tartumaa 1,43 miljonit puud

9. Jõgevamaa 1,34 miljonit puud

10. Viljandimaa 1,31 miljonit puud

11. Valgamaa 1,16 miljonit puud

12. Järvamaa 1,01 miljonit puud

13. Saaremaa 749 000 puud

14. Hiiumaa  574 000 puud

15. Läänemaa 548 000 puud

Istutustööde igapäevase korraldamisega tegeleb 31 RMK metsakasvatajat, istutamiseks on käed löödud 146 erineva töövõtjaga, samuti istutavad metsa RMK raietöölised. «Kuna istutada tuleb suhteliselt lühikese aja jooksul, on kevadel metsas sellega ametis ligi 1700 inimest,» mainis Toomas Väät.

Lisaks inimjõule on riigimetsa istutamas ka kuus masinat, mille abil pannakse kasvama ligi miljon taime. Peamiselt istutab masin märgadel ja keerulise pinnasega lankidel, kus käsitsitööd on raskendatud, teatas RMK.

20,79 miljonit taime istutab RMK kevadel, sügiseseks istutuseks jääb 1,53 miljonit. Sel sügisel istutatakse kuivades kasvukohtades ka mände. Kõige rohkem pannaksegi kasvama okaspuid – mände ja kuuski, neile lisaks ka kaski ja sangleppasid.

Kõik taimed, mis riigimetsa kasvama pannakse, on kasvanud RMK enda taimlates.

RMK investeerib metsakasvatusse sel aastal 24,7 miljonit eurot, millest 13,7 miljonit kulub maapinna ettevalmistuseks, taimedele, istutamiseks ja metsakaitsetöödele. 11 miljonit kulub metsauuenduse ja noore metsa hooldamisele ning valgustusraiele.

RMK metsakasvatustalituse juhataja Toomas Väädi sõnul on aasta-aastalt tegutsetud nii, et uus metsapõlv hakkaks kiiremini kasvama ja uuenenud alade kvaliteet oleks parem. Näiteks istutatakse rohkem potitaimi, samuti on muudetud maapinna ettevalmistamise viise, näiteks suurendatud mätastuse, lapilööja ja masinaga istutamise mahte. Kärsaka eest kaitsmiseks töödeldakse taimi juba taimlates nii vaha kui ka liivaga, ulukite peletamiseks aga pritsitakse noori puukesi lambarasva sisaldava tõrjevahendiga.

«See kõik on aidanud puude paremale kasvamaminekule kaasa ning saame väiksema taimede arvuga uuendada suurema pindala,» rääkis Väät.

Pärast istutamist ei saa aga jääda lihtsalt puude kasvamist ootama, vaid nende ümbert tuleb niita pealetikkuvat umbrohtu ja võsa – esimesel neljal-viiel aastal mitmeid kordi. «Kuigi enamik inimesi ilmselt ootab pikisilmi sooja ja päikselist ilma, siis mina loodan, et tuleb jahedam kevad ning istutusperioodi sisse ei jää suurt kuumalainet ega põuda, mis ohustaks taimede kasvamaminekut,» rääkis Väät.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles