Politico: Hololei kinnitas oma tasuta Katari reisid ise (10)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Euroopa Komisjoni liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi peadirektor Henrik Hololei
Euroopa Komisjoni liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi peadirektor Henrik Hololei Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Komisjoni transpordi ja liikuvuse peadirektoraadi peadirektor Henrik Hololei otsustas ise, et Katari lennufirmalt Qatar Airways tasuta reiside vastuvõtmises ei ole mingit huvide konflikti, kuigi Brüssel pidas samal ajal Katariga võimaliku lennutehingu üle läbirääkimisi, kirjutab Politico.

Eelmisel nädalal tõi väljaanne välja, et Hololei sai Katari riigi kulul aastatel 2015–2021 üheksa äriklassilendu. Sealjuures toimus vähemalt kuus lendu ajal, mil Hololei pidi Katariga Euroopa Liidu nimel läbirääkimisi pidama. Kõnealune lennundusleping andis Katarile maandumisõigused Euroopa Liidu sihtkohtades, mis avas riigile sisuliselt terve Euroopa Liidu lennuturu.

Euroopa Komisjon kinnitas siis, et kõik Hololei reisid olid reeglitega kooskõlas ning võimalikku huvide konflikti analüüsiti juba reiside toimumise ajal ning leiti, et neid ei ole.

Selle nädala esmaspäeval aga avaldas komisjoni pressiesindaja, et Hololei enda pädevus oli otsustada, et tema reisid ei tekita huvide konflikti. Pressiesindaja sõnul jätavad reeglid sellised küsimused peadirektorite otsustuspädevusse. Ning ka Hololei hindas, et huvide konflikti ei ole, tõdes pressiesindaja. Komisjoni kinnitusel ei ole neil mingit alust arvata, et otsus ei olnud adekvaatne.

Politico märgib, et kuigi reeglid näevad ette, et võimaliku huvide konflikti puhul tuleks küsimust arutada, siis ei ole see kohustuslik ning ei ole selge, kas Hololei enne Katarilt tasuta reiside ning majutuse vastuvõtmist kelleltki ka nõu küsis.

Politico lisab, et viimaste paljastustega seoses tekivad üha uued küsimused Euroopa Liidu eetiliste standardite kohta tundlikul ajal.

Euroopa Komisjoni pressiesindaja lausus, et neil ei ole infot teiste peadirektorite või nende asetäitjate kolmandatelt riikidelt tasuta reiside vastuvõtmise kohta.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles