Politico: Henrik Hololei sattus korruptsiooniskandaali (23)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Henrik Hololei
Henrik Hololei Foto: Pilt videost

Euroopa Komisjoni transpordi ja liikuvuse peadirektoraadi peadirektor Henrik Hololei sai Politico andmetel Katari valitsuselt tasuta lennusõite ajal, mil ta pidas Katariga võimaliku lennutehingu üle läbirääkimisi.

Brüsseli korruptsiooniskandaali suutis sattuda ka Eestist pärit Euroopa Komisjoni transpordi ja liikuvuse peadirektoraadi peadirektor Henrik Hololei, kirjutab väljaanne Politico.

Nimelt sai Hololei Katari riigi kulul üheksa äriklassilendu vahemikus 2015–2021. Sealjuures toimus vähemalt kuus lendu ajal, mil Hololei pidi Katariga Euroopa Liidu nimel läbirääkimisi pidama.

Kõnealune lennundusleping andis Katarile maandumsõigused Euroopa Liidu sihtkohtades, mis avas riigile sisuliselt terve Euroopa Liidu lennuturu.

Politicole antud kommentaaris kaitses Euroopa Komisjon Hololeid: «Kõik need välja toodud sõidud... olid autoriseeritud ja viidi läbi vastavuses kehtivate reeglitega,» kommenteeris komisjon. Komisjon rõhutas anonüümses kommentaaris, et analüüsis võimalikke huvide konflikte, kuid ei leidnud midagi.

Samuti ütles komisjoni kõneisik, et Hololei Katari-visiit ei olnud osa Euroopa Liidu ja Katari vaheliste lennundusläbirääkimiste protsessist. Kõneisik rõhutas, et Hololei ise pole kunagi kuulunud sellesse inimeste gruppi, kes isiklikult läbirääkimisi pidas. Samas tuleb öelda, et läbirääkimistega tegeles Hololei enda osakond.

Hololei keeldus Politicole kommentaari andmast. Hetkeseisuga pole ka Postimehel õnnestunud Hololeid tabada.

Hololei ei ole ainus kõrge Euroopa ametnik, kes on nn Katari korruptsiooniskandaalis vahele jäänud. Mitme teise ametniku puhul on tõendatud, et nad võtsid vastu Katarilt materiaalseid hüvesid, et siis Katari huve Euroopa Liidus kaitsta. Detsembris jäi Katari altkäemaksuskandali tõttu Euroopa Parlamendi asepresidendi kohast ilma Eva Kaili.

Politico tõi välja, et kui belglannast euroametniku Marie Arena tasuta lennud paljastati, astus too paari tunni jooksul ametist tagasi.

Henrik Hololeist sai Euroopa Komisjoni transpordi ja liikuvuse peadirektoraadi peadirektor 2015. aastal. Aastatel 2001–2002 oli Hololei Eesti majandusminister. Hololei oli 1992. aastal üks Isamaa erakonna asutajaid. 2020. aastal liitus Hololei Parempoolsete erakonnaga.

Mis on nn Quatargate?

Skandaal puhkes detsembri algul, kui Belgia võimud korraldasid haarangu, milles võeti sihikule mitu europarlamendi liiget, endist liiget ja nende nõunikku. Läbiotsimiste käigus leiti 1,5 miljonit eurot sularaha.

Kinnipeetute seas oli ka Kreeka eurosaadik Eva Kaili, kellele on esitatud süüdistus korruptsioonis, rahapesus ja organiseeritud kuritegevuses. Ta oli parlamendi üks 14 asepresidendist, kuid on sestsaati ametist tagandatud.

Väidetavalt suunasid Katar ja Maroko läbi vabaühenduste raha Euroopa Parlamendi otsuste mõjutamiseks.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles