Circle K: toornafta hind püsib madalal kahel põhjusel (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Põhjameres asuv Culzeani naftaplatvorm.
Põhjameres asuv Culzeani naftaplatvorm. Foto: ANDY BUCHANAN/Scanpix

Brenti toornafta hind maailmaturul on püsinud sel nädalal vahemikus 82–86 USD/b ehk umbes samal tasemel nagu nädal varem. Kütusemüüja Circle K teatel alandas naftahinda Intressimäärade kasvuprognoos ja kõrge laovarude tase, samas kui vastaspoolel on optimism Hiina majanduse taastumise suhtes.

«Hindade alanemist soodustas eelkõige prognoos USA Föderaalreservi (FED) jätkuva intressimäärade tõstmise kohta. See pidurdab majanduskasvu ning vähendab nõudlust naftatoodete järele,» ütles Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuht Indrek Sassi.

Sassi sõnul tekitab hinnasurvet mootorikütuste hinnalanguseks ka nafta valmistoodete laovarude kõrge tase Euroopas, kuid ta nentis samas, et aasta teises kvartalis on oodata laovarude langust, kuna Euroopa rafineerimistehaste toodangumaht suure tõenäosusega väheneb. «Mitmeid aastaid on Euroopa rafineerimistehased kõrge marginaali tõttu töötanud täisvõimsusega ja suuremaid hooldustöid on pidevalt edasi lükatud. Nüüd on jõutud faasi, kus hooldust enam edasi lükata ei saa ja osa üksusi tuleb remont- ja hooldustööde läbiviimiseks ajutiselt sulgeda,» selgitas Sassi. Ta tõi välja, et viimati lisandusid hooldustöödest tingitud plaanitud sulgemiste nimekirja Eni Taranto (Itaalia) ja PSK Schwedt (Saksamaa) tehased.

Mootorikütuste hinda tõstvaks teguriks on aga jätkuvalt optimism Hiina majanduse ja nafta nõudluse taastumise suhtes. «Analüütikud prognoosivad järjest kasvavast transpordikütuse nõudlusest ja uute rafineerimistehaste käivitumisest tulenevalt 2023. aastal Hiina naftaimpordi rekordit,» ütles Sassi ja lisas, et Hiina näol on tegemist maailma suurima toornafta importijaga. Hinda tõstab Sassi sõnul ka ebakindlus, et globaalselt ei suuda naftatoodete pakkumine nõudluse kasvuga sammu pidada.

Mootorikütuste jaehindu langetab lisaks USA Föderaalreservi (FED) intressimäärade tõstmisele ka Saudi Araabia toornafta ekspordi kasv. «Detsembris kasvas sealne eksport võrreldes novembriga 2 protsenti,» tõi Sassi välja. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles