Circle K: mootorikütuse hinnad ei saa langeda aastatagusele tasemele

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Kütusemüüja Circle K.
Kütusemüüja Circle K. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kütusemüüja Circle K sõnul ei saa mootorikütuste hinnad tanklates langeda enam aastatagusele tasemele, kuna Venemaa kütuste asendamine tõstab kulusid. 

«Toornafta hind on käesoleva nädala jooksul liikunud vahemikus 83-87 USD/b. Hindade alanemist soodustas peamiselt uudis USAst, mille kohaselt lubatakse turule 26 miljonit barrelit toornaftat,» ütles Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuht Indrek Sassi.

Kuigi aasta tagasi püsis Brenti hind 93–94 dollari juures, oli mootorikütuse hind Eesti tanklates odavam. Näiteks 2022. aasta 11. veebruaril maksis mootoribensiin 95 Tallinna tanklates 1,659 eur/l ning diislikütus 1,499 eur/l. Täna hommikul oli hinnad vastavalt 1,729 ning 1,699 eur/l.

Sassi sõnul ei saa mootorikütuse jaehinnad tagasi aastatagusele tasemele langeda, sest Venemaa oli enne sanktsioonide jõustumist üks suurimatest Euroopa diisliga varustajatest ning alternatiivsed lahendused on igal juhul kulukamad. Samuti tõstab kütusehindu Euroopas euro ja dollari kurss (1,07 hetkel vs 1,14 mullu).

«Euroopa diisliga varustamiseks on suures plaanis kaks võimalust. Esiteks, tuua toodet kaugematest riikidest, mille transport on vahemaast ja sobivate tankerite leidmise tõttu oluliselt kallim,» rääkis Circle K võtmetöötaja.

«Teine võimalus on suurendada Euroopa rafineerimistehaste tootmismahte. Mitmed rafineerimistehaseid on aga viimase dekaadi jooksul vähese tasuvuse tõttu suletud ning olemasolevate tootmisvõimekus on piiratud. Tootmise võimekuse tõstmine on aga omakorda kallis ning ajamahukas,» lisas Sassi.

Suurimaks hinna tõstjaks on Circle K hinnangul jätkuvalt optimism Hiina majanduse ja nafta nõudluse taastumise osas. Sassi tõi välja analüütikute prognoosi, et Hiina majandus taastub 2023. aasta jooksul eelnevatest karmidest koroonapiirangutest. «Hiina majanduse taasavamine tõstis ka OPECi globaalset nõudluse prognoosi, mis on nüüd 2023 aasta kohta keskmiselt 101,87 miljonit barrelit päevas.»

Mootorikütuste jaehindu alandab aga naftatoodete laovarude kasv nii USA-s kui Euroopas. «Maailmaturu nafta hinda langetas sel nädalal välja tulnud uudis 26 miljoni barreli USA toornafta turule lubamisest,» sõnas Sassi. Ta lisas, et enne Venemaa naftatoodete embargo jõustumist 5. veebruaril oli Euroopa diislikütuse laovarud tugevas kasvus ning toornafta ja valmistoodete laovarud on kasvanud ka Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles