Järvani kiri: Akkermann, muuda Eesti Energia omanikuootusi (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Endine ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan.
Endine ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan. Foto: Eero Vabamägi

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan (Isamaa) saatis rahandusminister Annely Akkermannile (Reformierakond) kirja, milles palub muuta rahandusministeeriumil Eesti Energiale seatud omanikuootusi.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministrile valmistab meelehärmi tõsiasi, et odava hinnaga tundidel ei müü Enefit Power elektrimüüjatele universaalteenusena enda toodetud elektrit, vaid vahendab hoopis börsielektrit ning võtab börsihinna ja universaalteenuse vahele jääva hinnavahe endale.

«Kuna universaalteenuse hinnaga elektrienergia müümine on võimalik üksnes Enefit Poweril, siis ei ole teistel elektrimüüjatel võimalik soetada universaalteenuse hinnaga elektrienergiat teistelt tootjatelt, mistõttu Enefit Power teenib meie hinnangul turuolukorda monopoolselt ära kasutades põhjendamatut tulu,» kirjutas minister MKMi dokumendiregistrist leitavas kirjas.

Järvani teatel on säärane olukord süvenenud just viimastel ajal, mil elektrihind börsil on muutunud universaalteenusest soodsamaks. «Tänane olukord elektribörsil näitab väga suurt volatiilsust. Elektri hind kõigub päeva lõikes drastilisematel juhtudel peaaegu kümme korda, pakkudes nii üüratult kõrget kui ka väga madalat hinda sama päeva raames. Meie hinnangul on Enefit Power AS asunud tekkinud olukorda ära kasutades turul ebavõrdset olukorda looma,» hindas Järvan.

Varasemalt on Järvan püüdnud kirjeldatud olukorda lõpetada läbi seaduseelnõu, mis ei pälvinud koalitsioonipartnerite toetust. Nüüd on ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister tulnud välja ettepanekuga lahendada küsimus läbi rahandusministeeriumi. 

«Teen ettepaneku muuta Eesti Energia AS omanikuootusi selliselt, et Enefit Power AS monopoolse olukorra ärakasutamise võimalused oleksid piiratud ja juhul, kui elektri hind börsil on odavam universaalteenuse hinnast, oleks Eesti Energia kohustatud müüma elektrit tarbijatele ja teistele elektrimüüjatele börsihinnaga,» sõnas Järvan kirjas Akkermannile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles