Kallas: Isamaa plaanitav universaalteenuse reform on riskantne (3)

BNS
Copy
Kaja Kallas (RE) ja Kristjan Järvan (Isamaa).
Kaja Kallas (RE) ja Kristjan Järvan (Isamaa). Foto: Kollaaž/Postimees

Peaminister Kaja Kallase (RE) sõnul tuleb ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvani (Isamaa) universaalteenuse hinna reformimise arutamisel kaaluda otsuste pikaajalisi tagajärgi, kuna see moonutab turgu ja võib negatiivselt mõjutada potentsiaalsete elektrimüüjate otsuseid turule sisenemise osas.

Järvani eestvedamisel on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis valminud seadusemuudatus, millega soovitakse reformida elektri universaalteenust. Muudatusega kohustataks Eesti Energiat müüma tarbijale elektrit soodsaima hinnaga: kui börshind on alla universaalteenuse hinna, siis börshinnaga, kui kõrgem, siis konkurentsiameti kehtestatud universaalteenuse hinnaga.

Kallas jäi universaalteenuse reformimise suhtes skeptiliseks. Tema vaates peaks inimesed elektripaketi valikul võtma ka hinnariski. «Kui tuua paralleele, siis meenutab muudatusettepanek olukorda, kus näiteks oled pikalt ette ostnud lennupiletid, et saada need soodsa hinnaga, ja enne lendu lähevad hinnad veel odavamaks ja siis justkui sinu makstud kallim hind enam ei loe,» tõi Kallas neljapäeval valitsuse pressikonverentsil näite.

Peaministri sõnul on ka universaalteenus mõeldud siiski vaid kriisimeetmena ja ennast sellisena õigustanud, kuna selle kehtimise esimese kolme kuu jooksul oli universaalteenus tarbijale börsihinnast soodsam. Kallas möönis, et jaanuaris jäi börsihind universaalteenusele alla. «Oktoobris oli börsihind 174, novembris 219, detsembris 263 eurot. Jaanuari esimesed 24 päeva oli börsihind 102 eurot, universaalteenus aga kallim – 154 eurot,» tõi Kallas esile ja kahtles, kas pelgalt jaanuari ebasoodsa hinnavahe pärast peaks hakkama seadust muutma.

Ta märkis, et universaalteenust sel moel reformides tuleks arvestada muudatuse pikaajalist mõju ettevõtluskeskkonnale. «Me oleme ju huvitatud, et ka uued elektritootjad meie turule investeeriks. Meil ei ole reguleeritud turg,» toonitas Kallas. Samas nentis peaminister, et enne märtsis toimuvaid valimisi koalitsioonis Järvani ettepanekuid arutatakse.

Kallas lisas, et elektrituru regulatsioonide kehtestamisel tuleks pigem keskenduda sellele, kuidas suunata inimesi säästlikumalt tarbima. «Universaalteenus ei pane inimesi tarbima väljaspool tipuaegu, mis on olnud probleemiks, aga kui inimeste käitumist saab kuidagigi juhtida, siis oleme valmis neid võimalusi arutama,» võttis Kallas kokku.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles