Isamaa nõuab universaalteenuse reformi sidumist usaldushääletusega

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Pildil Isamaa ministrid. Vasakult: Riina Solman, Lea Danilson-Järg ja Kristjan Järvan.
Pildil Isamaa ministrid. Vasakult: Riina Solman, Lea Danilson-Järg ja Kristjan Järvan. Foto: Kermo Benrot

Isamaa teeb täna valitsuse istungil koalitsioonipartneritele ettepaneku siduda universaalteenuse reform valitsuse usaldushääletusega. Kui oravad ega sotsid plaani ei toeta, tuleb edasi mõelda, kinnitas ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan Postimehele.

Universaalteenuse reformiga on kitsas käes, kuna valimised on ukse ees ning tavapärase menetlusega ei jõua seadust enam vastu võtta. Isamaa juhid on aga välja mõelnud plaani, kuidas teha universaalteenus tarbijale meelepärasemaks juba enne valimisi. 

«Me tahame selle eelnõu panna usaldushääletusele. Usaldushääletusega sidudes jõuaks ta läbi menetleda ka iseseisva eelnõuna,» selgitas minister Järvan täna hommikul, lisades, et alternatiivne variant oleks siduda see juba riigikogu menetluses oleva eelnõuga 696.

Koalitsioonipartneritele tutvustati universaalteenus 2.0 esmaspäevasel kabinetinõupidamisel. Postimehele teadaolevalt valitsuspartnerid muudatusi just avasüli heaks ei kiitnud. «Nende seisukoht oli, et tuleb põhjalikumalt analüüsida. See on arusaadav. Aga tänaseks on saanud nad asja analüüsida, seda on ka meedias selgitatud. Ma isiklikult arvan küll, et probleeme ei teki.» 

Järvani hinnangul pole koalitsioonipartneritel lihtsalt põhjust olla eelnõule vastu. «Kui me universaalteenust tegime, oli ju peamine etteheide, et tarbijal kaob motivatsioon tarbimist nihutada. Meie tänase ettepanekuga lahendame selle mure ära,» lubas minister.

Eelnõu kirjutati ringi

See, et tarbimise juhtimisele viidates saab eelnõu koalitsioonipartneritele söödavamaks teha, kumab läbi ka eelnõu ettevalmistamisest. Postimehele teadaolevalt plaaniti eelnõu esimeses versioonis rakendada börsihinda elektriarvetel selliselt, et universaalteenusest odavama hinnaga päevadel rakenduks tunnipõhise arvestuse asemel päeva keskmine börsihind. Selle lähenemise miinus olnuks aga, et tarbijatel poleks endiselt tekkinud huvi oma tarbimist juhtida.

«Jah, tänaseks on eelnõus sees tunnipõhine lähenemine. Alguses me tõepoolest kahtlesime, et tunnipõhine arvestamine võib olla elektrimüüjatele halduslikult liiga koormav. Aga elektrimüüjad kinnitasid, et see pole probleem. Pigem just eelistaksidki tunnipõhist arvestust,» selgitas Järvan.

Mis saab siis, kui oravad ja sotsid pole nõus eelnõud usaldushääletusega siduma? «Eks siis tuleb vaadata. Aga ma ei näe, miks nad peaks vastu olema. Nad peavad ju oma valijatele ka põhjendama, miks nad ei taha universaalteenust positiivses suunas nihutada. Kui reformierakond on pidevalt rääkinud tarbimise nihutamisest, siis on neil keeruline sellele nüüd vastu olla. Universaalteenusel on täna üle 300 000 kodutarbija, see puudutab väga paljusid,» rääkis Isamaa valitsusdelegatsiooni liige.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri sõnul sõdib eelnõule enim vastu Eesti Energia. «Teised turuosalised on öelnud, et tarbija saab nii kõige odavama hinna. Loomulikult räägib Eesti Energia, nagu ikka, et neile põhjustab see kahjumit. Tegelikult on neil aga rekordkasum. Täna on ju nii, et kui börsihind on madal, saab Enefit Power kogu raha endale. Mulle ei tundu see õiglane. Riigiettevõte ei peaks sellist nalja tegema!» põrutas Järvan.

Enefit Power jääks kompensatsioonita 

Tegelikkuses võinuks majandus- ja kommunikatsiooniministeerium tulla juba läinud sügisel välja tänase hübriidlahendusega, kus börsipakett ja universaalteenus oleks kohe alguses kokku pandud. Järvani hinnangul olnuks see korraga liiga suur amps. «Kui sa teed liiga suure eelnõu, on selle läbiminemine keerulisem. Pigem on mõistlikum võtta start-up'ilik lähenemine ja lahendada suured asjad kõigepealt ära ja seejärel hakata asja parendama.»

Eelnõu eest vastutava ministri sõnul ei tähenda universaalteenuse ja börsipaketi hübriidlahendus, kus vastavalt päevale rakendub soodsam hind, et universaalteenuse hinnastamine sellest kuidagi muutuks. «Ei, metoodika jääb täpselt samaks. See eelnõu ei mõjuta konkurentsiameti hinnamääramist. Konkurentsiameti peadirektor on isegi välja öelnud, et kui hind lõpuks ära kinnitatakse, võib see tulla tänasest ajutisest hinnast odavam. Neil on Enefit Powerist täiesti vastupidised argumendid,» hindas minister.

Isamaa kavandatavast eelnõust ongi enim kaotada elektritootjal Enefit Poweril, kes praegu saab universaalteenusest madalama börsihinnaga tundidel energiamüüjatelt kompensatsiooni, kuid tasaarveldab ise hinnavahe kallimate tundide korral. Pärast reformi jõustumist muutuks kompensatsioonimehhanism aga ainult ühepoolseks. (Loe täpsemalt siit) 

Kuidagi teistmoodi pole aga valitsusel plaanis Enefit Powerile kompensatsiooni pakkuda. «Kui börsihind on universaalteenuse hinnast stabiilselt madalam, siis pole neil lihtsalt põhjust oma jaamu käivitada. Ega keegi käsi neil põlevkivijaamades elektrit kahjumlikult toota,» ütles Järvan.

Eesti Energia juht Hando Sutter kritiseeris esmaspäeval riigieelarve erikomisjonis universaalteenuse reformi teravalt, öeldes muu hulgas, et kavandatav muudatus pärsib riigifirma investeerimisvõimekust uutesse võimsustesse. Seejuures on minister Järvan ise rääkinud täiendava põlevkivielektrijaama rajamise vajadusest.

Minister ise siin vastuolu ei näe. «Uus põlevkivijaam tuleks rajada nagunii riigieelarvelise eraldisena. Seda usku, et uus põlevkivijaam ehitataks Enefit Poweri kasumi arvelt, mul küll pole,» lõpetas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles