Eesti Energia nõukogu esimees: uuel juhil tuleb parandada koostööd riigiga (6)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti Energia nõukogu esimees Anne Mere.
Eesti Energia nõukogu esimees Anne Mere. Foto: Ээро Вабамяги

Eesti Energia nõukogu esimehe Anne Mere teatel otsustas nõukogu senise juhi Hando Sutteri teenetest loobuda seetõttu, et ettevõte vajab uut ja värskemat pilku. 

«Hando Sutter on teinud tublit tööd ja nõukogu on talle kaheksa aasta eest tänulik. Tegemist ei ole rahulolematusega Hando Sutteri suhtes, vaid pigem tahtsime juhi vahetamisega alustada ettevõtte uut arengutsüklit,» sõnas Mere, kelle hinnangul on 8-aastane ametiaeg juhtimispraktikas ka üsna tavapärane. «Reeglina on nii, et uue juhi tulekuga leiavad aset suuremad muutused. Arvame, et nüüd olekski aeg need ellu viia ja värske pilguga üle vaadata nii turu- kui ka konkurentsiolukord,» rääkis Mere Postimehele.

Samas pole oodata, et uus juht Eesti Energia kurssi 180 kraadi pöörab, kuna jätkuvalt tuleb juhinduda riigi ehk omaniku ootustest. «Omaniku ootus on, et põlevkivijaamad hoitakse töös 2026. aastani ning taastuvenergialahendustesse investeerimisega minnakse kiiresti edasi. Samuti on oluline parandada elektrivõrkude varustuskindlust kui ka tõsta uute tootmisvõimsuste elektrivõrku lisamise võimekust,» tõi Mere välja. 

Eesti Energia uue juhina näeb nõukogu Mere sõnul tippjuhti, kel oleks suure ettevõtte juhtimise kogemus. «Uuel juhil tuleks kindlasti vaadata ka üle, et kõik vajalikud kompetentsid oleks ettevõtte tuumikusse kaasatud.»

Kuigi Eesti Energia nõukogu otsustas, et töölepingut ei pikendata mitte ühegi praeguse juhatuse liikmega, ei tähenda see Mere sõnul siiski seda, et terve juhatus välja vahetatakse. «Selle otsuse eesmärk on anda uuele juhatuse esimehele võimalus ise enda meeskond komplekteerida. Samas on nõukogu ootus, et juhatuse tuumikkompetentsid säiliksid ka uues juhatuses.»

Koostööd tuleks parandada

Mere sõnul ei olnud nõukogul etteheiteid näiteks selles osas, millises mahus on Eesti Energia viimasel kaheksal aastal turule uusi tootmisvõimsusi lisanud. «Ma arvan, et Enefit Green on uute võimsuste rajamisse väga jõuliselt panustanud. Kui ma ei eksi, siis täna on meil töös 22 tuuleparki ja 38 päikeseelektrijaama. Aga selge on ka see, et tulevikus on vaja väga palju veel investeerida.»

Samas tunnistas Mere, et uute võimsuste rajamine eeldab koostööd riigiga ja selles on vajakajäämisi. «Kindlasti võiks olla rohkem konstruktiivset koostööd teiste institutsioonidega. Nii rahandusministeeriumi kui MKMiga tuleks kokku tulla ja arutada, et mis see meie suur plaan ikkagi on. Tuleb tõdeda, et see protsess ei ole seni eriti libedalt läinud.»

Mere sõnul ei vastuta selle eest aga Eesti Energia juht üksi. «Eks see sõltub kõikide osapoolte tahtest. Aga see ootus nõukogul kindlasti uuele juhile on. Väikese riigina on meil vaja selgelt rohkem omavahel koostööd teha.»

Milliste märksõnadega võtaks Mere Sutteri 8 aasta pikkuse perioodi kokku? «Esiteks tooksin välja Enefit Greeni börsile viimise, selle ettevõtte jõulise kasvu ja Eesti Energia selge suuna taastuvenergiale. Teiseks laienemise väljapoole Eestit. Enefit Green tegutseb täna Lätis, Leedus, Poolas suunas ja see on suund, mida me peame jätkama. Ja kolmandaks, kliendi kasutuskogemuse parendamine ja tervikliku kliendilahenduste paketi loomine.»

Hando Sutteri ja praeguse juhatuse viimane tööpäev on 31. märts 2023. Sutter ise ei soovinud nõukogu otsust kommenteerida.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles