Poola võitleb Brüsseli plaanile vastu: peatada tuleks hoopis kvoodisüsteem (3)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Poola peaminister Mateusz Morawiecki.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki. Foto: Michal Dyjuk/Scanpix

Poola peaministri Mateusz Morawiecki sõnul peaks Euroopa Liit elektritootjate erakorralise maksustamise asemel ajutiselt loobuma hoopis CO2 kaubandussüsteemist.

Euroopa Komisjoni pakutud elektritootjate erakorraline maksustamine ei aitaks Poola peaministri hinnangul Euroopa kodumajapidamisi piisavalt kiiresti, kuna lisamaks nõuaks pärast raha kokkukorjamist ka selle ümberjaotamist.

Seetõttu soovitab Poola enne homset Euroopa Liidu energiaministrite erakorralist nõupidamist ajutiselt peatada hoopis CO2 kauplemissüsteem.

«Me ei välista erakorralise kasumi saajate mõningast maksustamist, kuid on ka muid vahendeid, mis tuleks käivitada. Ja seda isegi varem,» ütles Morawiecki intervjuus Financial Timesile. Poola peaminister näeks heitkogustega kauplemise süsteemi peatamist või kvoodihindade olulist langetamist ette 1–2 aastaks.

Poola liidri hoiatus viitab FT hinnangul sellele, et reedene erakorraline kohtumine Brüsselis võib tuua liikmesriikide vahel esile uued erimeelsed, mistõttu võib kokkuleppe saavutamine osutuda raskeks.

Poola: üks süsteem ei sobi kõigile liikmesriikidele

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles kolmapäeval, et Brüssel teeb ettepaneku maksustada täiendavalt energiatootjate kasumit, mis suunataks ümber liikmesriikidesse, et toetada haavatavaid majapidamisi ja ettevõtteid. Nn liigkasumimaks puudutaks kõiki elektritootjaid, kes ei kasuta sisendkütusena gaasi.

Morawiecki hoiatas aga Brüsselile maksupoliitika kujundamisel suurema rolli andmise eest, teatades, et sellised otsused tuleks jätta ikka ELi liikmesriikide kätesse. «Ma usun, et nad juba haaravad endale lisapädevusi, mida [ELi] aluslepingutes ei ole. Seetõttu oleme väga skeptilised ELi institutsioonidele lisapädevuste andmise suhtes,» ütles ta.

Kuigi ELi energiaturud peaksid olema omavahel rohkem seotud, väitis Morawiecki, et EL eo saa energiakriisile reageerimisel eirata suuri erinevusi liikmesriikide vahel. «Teesklemine, et universaalset energiapoliitikat on väga lihtne rakendada, on väga vale: üks süsteem ei sobi kõigile. Kõikidel liikmesriikidel peavad olema enda energiasüsteemide ja kliimaneutraalsuse püüdluste jaoks oma lahendused,» ütles ta.

Poola peaminister kutsus ka ELi üles lükkama kliimamuutuste vastane võitlus tahaplaanile – nagu seda tehakse praegu Saksamaal, kus lülitatakse taas sisse söeelektrijaamad, et aidata riigil rahuldada enda energiavajadust.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles