Kütusefirmade vastulause Raivo Varele: kartellisüüdistust kontrolligu konkurentsiamet (15)

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
Eesti Õliühingu juht Mart Raamat.
Eesti Õliühingu juht Mart Raamat. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees / Scanpix

Eesti Õliühing väidab vastulauses transiidiekspert Raivo Vare  esitatud kartellisüüdistusele, et kütuseaktsiisi langetus tanklafirmade kasumit ei tõstaks, ning kutsub konkurentsiametit tõde välja selgitama.

«Kahetsusväärselt on viimasel ajal avalikkuses väljendatud põhjendamatuid ja karme süüdistusi Eesti kütuseturu konkurentsisituatsiooni kohta. Kahjuks viib selline teemapüstitus fookuse ära oluliselt – Eesti kütusetarbijad peavad kandma Euroopa Liidu ühte kõige kõrgemat maksukoormat mootoribensiinile. Maksu- ja tolliameti müügiinfo näitab, et just vaesemate piirkondade elanikud kannatavad selle all proportsionaalselt rohkem – riigi otsustamatus mõjutab seega negatiivselt Eesti maapiirkonna inimeste konkurentsivõimet ja toimetulekut,» kirjutas ühingu juht Mart Raamat. 

Eestis on kütuseaktsiise tema sõnul langetatud ühe korra ning väitel, et aktsiisilangetus suurendab kütusefirmade kasumit, puuduvat igasugune alus. «2020. aasta kevadel pärast diislikütuse aktsiisilangetust jõudis kogu maksuvõit kohe tanklate müügihindadesse ja hinnad püsisid samal tasemel tervelt neli kuud, olenemata sellest, et samal ajal tõusid kütuste maailmaturuhinnad 10 sendi võrra,» sõnas Raamat. 

«Selleks, et igasugused asjatundmatud kahtlused kütuseturu konkurentsisituatsiooni kohta – mida väljendavad nii poliitikud kui ka «eksperdid» – kummutada, kutsub kütusesektori esindusorganisatsioon Eesti Õliühing konkurentsiametit kui riiklikult pädevat institutsiooni üles põhjalikult uurima kütuseturul valitsevat konkurentsi ja hinnakujundust. Loodame, et riiklikult pädev asutus suudab avalikkuses levivad vandenõuteooriate tasemel spekulatsioonid ümber lükata,» ütles Õliühingu juht. 

Majandusekspert Raivo Vare hinnangul ei saa kütuseaktsiisi langetada, sest Eesti kütuseturul valitseb kartell, mis pistaks hinnalanguse lihtsalt taskusse. «Baasiliste toiduainete käibemaksu alandamise ja aktsiisi miinimumi peale viimise võiks rahulikult kohe ära teha. Kütuseaktsiisi ei saa aga langetada, kuna Eestis eksisteerib kütuseturul kartell. Nimetame asju õige nimega, maksuvahe lihtsalt pistetakse omaniku taskusse,» ütles Vare intervjuus Pealinnale.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles