Kõik kallineb? Vale puha: üks eestlaste lemmik on pööraselt odavnenud

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Puulusikad. Puidu hind on maailmaturul ülikiirelt odavnema asunud, ekspertide arvates on vaid aja küsimus, millal hinnad ka pärismajandusse jõuavad
Puulusikad. Puidu hind on maailmaturul ülikiirelt odavnema asunud, ekspertide arvates on vaid aja küsimus, millal hinnad ka pärismajandusse jõuavad Foto: Margus Ansu

Unusta börsikrahh: maailmaturul on puidu hind aasta algusega võrreldes pooleks kukkunud. Hinnalanguse juures on ainult üks aga: tavaostja seda paraku veel ei näe.

Kui käesoleval nädalal püsis paljude pilk Euroopa Liidu naftasanktsioonidel ning allapoole vajuval börsil, siis puiduvaldkonna inimesed võisid näha, kuidas kolmapäeval Chicago toormebörsil puidufutuurid ligi 10 protsenti odavnesid. Futuuri hind on praegu 616 dollarit.

Alates aasta algusest on puidufutuuride (lumber) hind kärisenud 50 protsenti. Kui ajajoon veelgi kaugemale viia ja vaadata viimast hinnatippu, mis oli 2021. aastal, kui puidufutuuride hind oli 1733 dollarit, on hind ligemale 65 protsenti allapoole tulnud, vahendab Saksamaa põllumajandusleht agrarheute.

Puidu hind puudutab praegu ainult futuure – teisisõnu, see suur ja sügav hinnalangus pole veel pärismajandusse jõudnud. Kuid lehe andmetel on ainult aja küsimus, mil ka tavatarbijad puidu eest vähem maksma hakkavad.

Selle üle, miks langus puiduhinda nii karmilt tabas, käivad ekspertide seas vaidlused. Kas tegu on inflatsioonisurvega, mis nõudlust vähendab? Kas tegu on USA kiire intressitõstmise poliitikaga, mis raha inimeste jaoks kallimaks muudab? Või on süüdi USA kiirelt kasvav puidutööstus, mida Saksamaa leht «puiduuputuseks» nimetab? Seda täpselt öelda ei osata.

Ka see on ebaselge, millal langenud futuuride hind meieni jõuda ja seega ehitamise odavamaks muuta võiks.

Maailmaturu hinnast ei lase end praegu häirida aga küttepuu hind: alles nädalapäevad tagasi ütles Heiki Hepner, et küttepuude hinnalangust lähiajal küll oodata ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles