NIMED TEADA ⟩ Justiitsministeerium avalikustas lobistide edetabeli (1)

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
Tervise- ja tööminister Tanel Kiik.
Tervise- ja tööminister Tanel Kiik. Foto: Eero Vabamägi / Postimees / Scanpix

Justiitsministeerium avaldas koostöös MTÜ-ga Korruptsioonivaba Eesti kokkuvõtte ametiasutuste kohtumistest lobistidega 2021. aasta 2.–4. kvartalis. Selgub, et suurima surve alla jäi tervise- ja tööminister Tanel Kiik, kellel oli kohtumisi üle poolesaja. Vaata, kes lobistidest kõige rohkem pingutas ja milliseid ministeeriume mõjutada püüti.

Ametiisikute vaates oli kõige suurema lobistide surve all tervise- ja tööminister Tanel Kiik, kes kohtus lobistidega tervelt 52 korda. Enamik Kiige kohtumisi puudutasid üht- või teistpidi koroonaviiruse temaatikat, piiranguid ja vaktsineerimisi. 

Vaatlusalusel perioodil keskkonnaministri ametis olnud Tõnis Mölder kohtus lobistidega 45 korda. Näiteks rääkis ta 17. mail erametsaliidu ja metsa- ja puidutööstuse liidu esindajatega pesitsusrahust. Sama arv kohtumisi oli ka toona sotsiaalministeeriumi tööala asekantsleri ametit pidanud ehk Tanel Kiigele allunud Sten Andreas Ehrlichil, kes lahkus töökohalt tänavu aprilli alguses. Järgmine on edetabelis peaminister Kaja Kallas, kes kohtus lobistidega 35 korral.

Organisatsioonide vaates tegeles lobiga enim Tööandjate Keskliit, kelle lobistid kohtusid ametiisikutega 30 korral. Järgnes Ametiühingute Keskliit, Eesti Energia, Eesti Erametsaliit ja Põllumajandus-Kaubanduskoda. 

Mida lobistid saavutada püüavad? 

Lobistide kohtumiste teemadest ilmnevad kõige erinevamad huvid. Näiteks on jalgpalliliidu president Aivar Pohlak kohtunud jalgpalli arengu ja koostöö arutamiseks nii rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse kui ministri nõuniku Terje Rohiga. 

Enne presidendiametisse astumist Eesti Rahva Muuseumi direktorina töötanud Alar Karis käis muuseumihariduse ja ERMi külastuse teemadel lobistamas haridusminister Liina Kersnat. 

Teenekas lobist, META büroo partner Andreas Kaju on registri andmetel perioodil lobiga tegelenud vaid kahel korral – nimelt rääkis ta Pentus-Rosimannusega kõrghariduse pikaajalisest rahastamisest – tegu on ilmselt Austraalia ärimehe huvide esindamisega, kellest Postimees on varem kirjutanud – ja Sten Andreas Ehrlichiga platvormitöö reguleerimisest. 

Eesti Energia juht Hando Sutter on ettevõtte huvides lobistamas käinud nii Pentus-Rosimannust ja tema nõunikku Andrus Säälikut, konkurentsiameti juhti Märt Otsa ja ameti regulatsiooniteenistuse arendusjuhti Marilin Tillksoni ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika asekantslerit Timo Tatart. 

Tuleb märkida, et kohtumiste arv ei pruugi näidata teema olulisust. Nimelt on lobistide seas kvantitatiivselt kõige töökam ehitusettevõtjate liidu juht Raivo Rand, kellel oli perioodi vältel kaheksa kohtumist ühe ja sama isiku – majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ehituse asekantsleri Jüri Rassiga. Kahe kohtumise teemaks oli «Ehituse pikk vaade», ülejäänutel räägiti aga ehituskonverentsi teemadel. Talle edetabelis järgnevad Tiia Ruben, Kalle Karron, Hele-Mai Metsal ja Ave Ader kohtusid aga samuti ainult Rassiga ja teemaks oli konverents.

Lobistidega suhtlemise hea tava näeb ette, et avaldada tuleb kohtumise teema, lobisti või tema esindatava nimi ja organisatsioon, ametiisiku nimi ja kohtumise kuupäev.

Täismahus saab lobistide tegevusega tutvuda siin

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles