Valitsus suunab vedelkütusevarust 74 000 barrelit turule

BNS
Copy
Tankimine
Tankimine Foto: Tairo Lutter

Valitsus kinnitas Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) ettepanekul Eesti vedelkütusevarust 74 000 barreli ehk ligikaudu 10 000 tonni naftatoodete turule pakkumise.

Uue IEA ettepaneku kohaselt võtavad liikmesriigid oma strateegilistest kütusevarudest täiendavalt kasutusele vähemalt 120 miljonit barrelit, mis moodustab 8 protsenti ühendusse kuuluvate riikide kokku 1,5 miljardi barreli suurusest naftatoodete varust.

Pool sellest kogusest ehk 60 miljonit barrelit on lubanud kasutusele võtta Ameerika Ühendriigid ning teine pool jaguneb proportsionaalselt ülejäänud riikide vahel. Eesti osa moodustab neli protsenti riigi kütusevarust ja vastab ligi nelja päeva keskmise tarbimise mahule, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aasa sõnul demonstreerib Eesti kütusevarude kasutuselevõtuga ühtlasi oma pühendumist ühiselt vastu seista Venemaa agressioonile. «Eesti osalemine aktsioonis on oluline, sest ühiselt tegutsedes on globaalse kütuseturu puudujäägi tasakaalustamisel oluliselt suurem mõju, kui iga riigi eraldiseisval tegevusel,» ütles ta pressiteates.

Minister lisas, et Eesti kütuseturu tarned on olnud seni hästi tagatud ja ettevõtete laovarude tase hea. «Sõja venides võib aga olukord mootorikütustega ühel hetkel keerulisemaks muutuda, mistõttu tasub igaühel meist mõelda, kuidas saame bensiini ja diislikütust säästlikumalt tarbida,» nentis Aas.

Eesti vedelkütusevaru haldava Eesti Varude Keskuse juhatuse esimehe Priit Enoki hinnangul on praegu mõistlik kasutusele võtta eelkõige välisriikides hoiustatav osa Eesti riigi varust. «Varude keskus paneb kokkulepitud koguse kütust müüki Soome või Rootsi hoiukohtades. Saadud tulu eest soetame sügisel samaväärse koguse kütust varusse tagasi, kuid siis on plaan seda teha Eestis paiknevasse hoiukohta. Niiviisi suurendame Eestis hoiustatava kütusevaru osakaalu,» selgitas Enok.

Valitsuse neljapäevane otsus on täienduseks märtsikuu keskel langetatud sarnasele otsusele, millega Eesti panustas kütusevaru solidaarsel kasutuselevõtmisel 5000 tonniga.

Eestil on alates 2010. aastast vedelkütusevaru 90 päevaks. Kuna riigis rafineerimistehaseid pole, hoiab varude keskus mootorikütuseid lõpptoodetes ehk bensiinis ja diisli- ning lennukikütuses. See võimaldab riigil varusid väga kiiresti ja paindlikult kasutusele võtta. Varu kasutuselevõtmiseks müüakse kütus solidaarse aktsioonina kas rahvusvahelisele turule või siseriiklike tarnetõrgete korral Eesti kütusefirmadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles