Venemaa SWIFTist eemaldamise vastu ei näi olevat enam ükski ELi riik (24)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Swift logo.
Swift logo. Foto: Dado Ruvic/Scanpix Baltics

Kui veel eile pärastlõunal olid mitmed Euroopa riigid Venemaa rahvusvahelisest maksesüsteemist SWIFT eemaldamise suhtes kõhklevad, siis tänaseks on olukord muutunud. 

Rahvusvaheline meedia teatel olid Euroopa liidrite neljapäevasel kohtumisel SWIFTi sanktsiooni kohesele rakendamisele vastu peamiselt nelja riigi (Saksamaa, Itaalia, Ungari ja Küpros) esindajad. Laupäeva pärastlõunase seisuga näivad aga kõik kahtlejad olevat meelt muutmas.

Eile õhtul teatas Saksamaa rahandusminister Christian Lindner, et Saksamaa on avatud mõttele eemaldada Venemaa SWIFTi maksesüsteemist, kuid esmalt on vaja analüüsida meetme võimalikke mõjusid.

Itaalia välisminister kinnitas reedel, et Itaalia ei vetosta Venemaa SWIFTist välja heitmist. Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi sõnas täna Twitteris, et ka Itaalia peaminister Mario Draghi oli telefonivestluses Venemaa SWFTIst eemaldamist pooldanud.

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba teatas täna, et kokkulepe on saavutatud ka Küprosega. «Me tegime seda. Küpros kinnitas, et ei blokeeri otsust keelata Venemaale SWIFT. Ukraina diplomaatia töötab 24/7, et saavutada olulisi otsuseid ja kaitsta Ukrainat Vene okupantide eest,» kirjutas Ukraina välisminister Twitteris.

Laupäeva päraslõunal teatas Poola peaminister Mateusz Morawiecki, et Venemaa SWIFTist eemaldamist on valmis toetama ka Ungari. «Rääkisin täna taas Ungari peaministri V. Orbániga. Ja ta kinnitas mulle oma toetust Venemaa vastu suunatud laiaulatuslikele sanktsioonidele. Sealhulgas SWIFT-süsteemi blokeerimise kohta,» kirjutas Morawiecki Twitteris.

Ajaleht The Guardiani teatel oli Ungari viimane riik Euroopa Liidus, kes Venemaa SWIFTist välja heitmist toetanud polnud.

Rahvusvahelise maksesüsteemi SWIFT kohta loe rohkem siit.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles