Huaweist loobuma sunnitud Elisa leidis 5G rajamiseks uue partneri

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Elisa
Elisa Foto: Tairo Lutter / Postimees

Telekomi-, IT- ja meelelahutusteenuste pakkuja Elisa arendab Eestis järgmise põlvkonna mobiilsidevõrgu ehk 5G võrgu välja koostöös Nokiaga. 

Elisa teatel tuleb neil täna heaks kiidetud turbemääruse tõttu Huawei seadmed Nokia omadega asendada ka praeguses 4G võrgus. 

Telekomiettevõte on varem teatanud, et Hiina ettevõtte tehnoloogial põhineva võrgu väljavahetamine toob neile suurusjärgus 50 miljonit eurot kahju, mille eest küsitakse riigilt kompensatsiooni.

Elisa tegevjuhi Andrus Hiiepuu sõnul oli uue võrgutarnija valik keeruline protsess, kus tuli hinnata tehnoloogilist lahendust ja seadmete võimekust erinevate kriteeriumite põhjal. «Kõike seda arvesse võttes ehitab Elisa tulevikus oma 4G ja 5G võrgu Nokia seadmetele,» lisas ta.

Elisa lubab 5G võrgu rajamisega alustada esimesel võimalusel pärast 5G sageduslitsentside väljastamist. MKM on teatanud, et sageduslitsentside omandamise konkurss kuulutatakse välja pärast 1. veebruari.

Seetõttu on Elisa optimistlik, et suudab peagi tänu 5G-le mobiilset andmesidekiirust mitmekordistada. 5G puhul on võrku võimalik samal ajal ühendada piiramatul arvul seadmeid, mis omakorda loob uusi arendusvõimalusi näiteks IoT (Internet of Things) seadmetele ja lahendustele, teatab Elisa.

Nokia mobiilsidevõrkude osakonna presidendi Tommi Uitto sõnul ootavad nad koostööd Elisa Eestiga põnevusega ning tema sõnbul pakub Nokia AirScale portfell klientidele tipptasemel ühenduvust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles